Mainos

Siksak-säätä loppuviikolla: Ensin lumipyry – sitten lämpöennätys lähellä

Maan keski- ja pohjoisosaan on tulossa lähipäivinä lumisateita, etelässä sateet tulevat lähinnä vetenä. Viikonloppuna tuuli yltyy jälleen myrskyksi merellä ja tuo Suomeen ajankohtaan nähden erittäin lämmintä ilmaa.

Lämpötilat putoavat tänään pakkaselle selkeillä alueilla etelässä ja lännessä sekä Lapissa. Lapissa pakkasta voi olla 10-15 astetta. Illalla lounaistuuli viriää ja pilvisyys alkaa lisääntyä lännestä alkaen.

– Sadealue saapuu Suomeen yöllä. Yön aikana lunta sataa pohjoisessa, aamulla maan keskiosassa. Lännessä ja etelässä sateet ovat lähinnä vettä ja vähäisempiä kuin muualla. Idässä sateet alkavat lumena, mutta osa sateista on vettä ja räntää, sanoo MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Perjantaina on tulossa uusi, vaikeasti ennustettava sadealue.

– Tämän hetken ennusteen mukaan lounaaseen ja etelään leviää vesisateita jo perjantaina aamulla. Vettä tulee paikoin kuin aisaa. Päivän aikana ja illalla maan keskiosassa pyryttää lunta suunnilleen Kokkola–Kajaani–Kuhmo-linjalle asti. Vaasa–Joensuu-linjalla lunta voi kertyä 5-10 senttimetriä, Jyväskylän eteläpuolella sateet ovat enimmäkseen vettä. Jos tämä ennuste toteutuu, märkä lumi voi jälleen aiheuttaa ongelmia, muun muassa sähkökatkoja. Ennuste on kuitenkin vielä vaihdellut.

Viikonloppuna myrskyä ja erittäin lauhaa

Lauantai on pääasiassa poutainen, mutta tuuli yltyy. Koko Itämerellä näyttää myrskyävän. Myrsky puhaltaa jälleen Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa. Tanskassa ja Ruotsissa myrskysi myös viime viikonloppuna.

– Suomenkin merialueilla myrskyää viikonloppuna, mutta vielä on vaikea sanoa, miten tuuli vaikuttaa maa-alueilla. Lounaistuuli tuo Suomeen erittäin lämmintä ilmaa. Joulukuun lämpöennätys on lähellä, kun lämpötila voi kivuta yli yhdeksään asteeseen, jopa lähelle kymmentä astetta. Viikonloppuna vettä voi sataa Etelä-Lapissa asti, ennustaa Liisa Rintaniemi.

Suomen mittaushistorian korkein lukema joulukuussa on 6. joulukuuta 2006 Salossa mitattu 10,8 astetta. Joulunajan lämpöennätykset ovat tapaninpäivältä vuodelta 2011 Tapani-myrskyn aikaan. Silloin Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiönsaaressa oli 9,9 astetta.

Viime kuussa 3. marraskuuta mitattiin kaikkien aikojen korkein marraskuun lukema, 14,3 astetta. Tämäkin ennätys tehtiin Kemiönsaaressa.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.