Myrsky ei aiheuttanut pahoja tuhoja Suomessa

Viime yöksi ennakoitu voimakas talvimyrsky jäi odotettua vaimeammaksi. Myrsky nosti kuitenkin merenpinnan Suomenlahdella ennätyskorkeuksiin. Fortum varautui jo Loviisan ydinvoimalan alasajoon.

Itämerta viime yönä riivannut talvimyrsky nosti merenpinnan Suomenlahden rannoilla ennätyskorkeuksiin. Merellä aallokko oli hyvin korkeata, vaikka jättiläisaaltoja ei vastoin ennustuksia mitattu.

Voimakkaimmillaan myrskytuuli puhalsi Utön ja Hangon Porkkalan merialueilla, joilla sen nopeus kohosi puuskissa jopa 30 metriin sekunnissa. Päivän valjetessa tuulen nopeus hieman väheni, mutta esimerkiksi Rauman Kylmäpihlajassa ja Hangossa se ylti vielä kello 14:n aikaan myrskyn voimaan, kun kymmenen minuutin keskituulen nopeudeksi mitattiin Ilmatieteen laitoksen mukaan 22 metriä sekunnissa.

Myrskyn keskus ylitti Itämeren hieman ennakoitua etelämpää. Merentutkimuslaitoksen mukaan Suomenlahdella aallokko oli korkeaa, joskaan ei ennätyksellistä. Esimerkiksi Merentutkimuslaitoksen pohjoisen Itämeren aaltopoijun kohdalla ei syntynyt uutta aaltoennätystä.

Mittavilta tulvavahingoilta vältyttiin

Myrskyn aikaansaamilta mittavilta tulvavahingoilta vältyttiin, mutta rannikolla merivesi katkaisi rannikon tuntumassa joitain teitä ja tulvi rannikkokaupungeissa kiinteistöjen kellareihin. Merivesi nousi Helsingin keskustassa Kauppatorille ja Itä-Helsingissä omakotikiinteistöjen kellareihin ja autotalleihin ja Turun satamassa matkustajaterminaalin tuntumaan.

Tulviva vesi nousi rantakiinteistöjen kellareihin myös Tammisaaressa, Porvoossa ja Loviisassa ja itäisen Suomenlahden kaupungeissa. Pelastuslaitos pumppasi vettä yön aikana eri puolilla Uuttamaata ja Itä-Uuttamaata, ja toiminta jatkui aina iltapäivään asti.

Vedenpinta nousi siinä määrin, että Fortum varautui Loviisassa ydinvoimalan alasajoon, jos pinnannousu olisi jatkunut. Ennen puoltapäivää merenpinnan nousu kuitenkin kääntyi laskuun, ja esimerkiksi Haminassa se oli iltapäivään kello 15:een mennessä laskenut huippukorkeudestaan jo 40 senttiä.

Helsingissä meriveden korkeus laski aamuyön huippulukemista iltapäivään mennessä 25 senttiä ja Turussa lähes 60 senttiä.

Suomenlahti kello 4.00

Viime yönä kello 4.00 merivedenkorkeus nousi Suomenlahdella uusiin ennätyslukemiin. Aallonkorkeus hipoi Merentutkimuslaitoksen mukaan ennätyskorkeuksia pohjoisella Itämerellä, jossa aallonkorkeus kohosi korkeimmillaan 7,2 metriä. Joulua edeltävän Rafael-myrskyn aikana mitattiin 7,7 metrin aallonkorkeusennätyslukema.

Kaikilla Suomenlahden mareografeilla eli vedenkorkeusmittausasemilla vedenkorkeus nousi uusiin ennätyslukemiin. Merivesi nousi Turussa 130 senttiä (ent. ennätys +127 cm), Hangossa 132 senttiä (+123 cm), Helsingissä + 151 senttiä (+136 cm) ja Haminassa 198 senttiä (+166 cm) korkeuteen kello 4.00 aamuyöllä. Merentutkimuslaitoksen mukaan Pietarissa merivesi nousi 239 senttiä.

Merivesi nousee taas huomenna

Merentutkimuslaitoksen mukaan Suomenlahdella merivesi oli huippukorkealla poikkeuksellisen pitkään. Aamuyön huipun jälkeen vedenkorkeus hieman laski, mutta aamun tunteina se nousi uudestaan huippukorkeusiin. Uudelleen merivesi lähti laskemaan vasta noin kello 14:n aikoihin iltapäivällä.

Poikkeuksellinen tilanne syntyi Merentutkimuslaitoksen mukaan kovan länsituulen, syvän matalapaineen ja Suomenlehden vedenkorkeuden edestakaisen heilahduksen yhteisvaikutuksesta. Jo perjantain ja lauantain välisenä yönä merivesi nousi Suomen rannikolla lähes metrin, mutta se laski noin puolimetriä eilisen päivän aikana.

Merentutkimuslaitos ennusti tänään, että Suomenlahdella merivesi nousee vielä uudestaan huomenna noin metrin verran.

Suomenlinna motissa

Myrskytuulet ja merenpinnan nousu aiheuttivat Helsingin pelastuslaitokselle runsaasti pumppaustehtäviä, ja veden tulvimista pyrittiin pysäyttämään myös hiekkasäkeillä. Yön aikana myrskyn aiheuttamia pelastus- ja tulvien torjuntatehtäviä pelastuslaitoksella oli 80.

Vesi loiskui aamupäivällä Kauppatorilla sen läpäistyä jätepaperipaaleista rakennettuja patoja. Paalit osoittautuivat pelastuslaitoksen mukaan kuitenkin tarpeellisiksi tulvahuipun torjunnassa. Helsingissä oli Mariankadun ja Unioninkadun välinen alue ja osin Pohjoisranta suljettu liikenteeltä.

Pelastuslaitos pumppasi vielä iltapäivällä sadevesikaivoja Kauppatorin tuntumassa. Pahin tilanne oli Marjaniemessä, jossa vesi oli aamuun mennessä tulvinut omakotitalojen kellareihin ja autotalleihin ja saartanut lukuisia taloja. Otaniemessä merivesi nousi Kehä I:lle. Samaan aikaan meriveden nopean pinnannousun kanssa suli suurin osa pääkaupunkiseudun lumista lämpimässä säässä ja täytti ojat ja tierummut sekä tulvi osin teille.

Suomenlinna oli motissa, koska lautan laituri jäi Kauppatorin päässä veden alle eivätkä lautat voineet ottaa siltä matkustajia. Iltapäivällä vesi laski Kauppatorin päässä siinä määrin, että lauttaliikenne pääsi jatkumaan.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat