Mainos

Myrkkykoulut kauhistuttavat amerikkalaisia

Tuhansia amerikkalaiskouluja on rakennettu alueille, joiden välittömässä läheisyydessä on myrkyllisiä maa-alueita. Lapsiturvallisuus yhteisössämme -ympäristöjärjestön tekemän selvityksen mukaan maassa ei valvota, millaiseen ympäristöön kouluja rakennetaan.

Kouluja on pystytetty halvoille tonteille, joiden lähialueilla on myrkyllisiä jätteitä sisältävää maata. Tällaisia maa-alueita ovat esimerkiksi jotkut kaatopaikat sekä vanhat tehtaat ja niiden ympäristöt. Tutkimuksesta kertoi Washington Post -lehti. Selvityksen mukaan lapset ovat alttiina mm. astmalle, syövälle, ympäristömyrkkyjen aiheuttamille muille sairauksille sekä eriasteisille oppimisvaikeuksille.

Tutkijat olivat selvittäneet tilannetta viidessä osavaltiossa: Massachusettsissa, New Yorkissa, New Jerseyssä, Michiganissa ja Kaliforniassa. Ainakin 1200 koulua näissä osavaltioissa oli alle kilometrin päässä alueelta, joka oli luokiteltu saastuneeksi. Kouluissa opiskelee kaikkiaan 600 000 oppilasta.

Tyrmistyttävä luku

Selvitys tehtiin vertaamalla koulujen sijaintia ympäristönsuojeluvirasto EPA:n tietoihin saastuneista maa-alueista ja myrkyllisistä tehdasalueista. Raportin mukaan voidaan "ainoastaan arvailla", millainen tilanne on kaikkien 50 osavaltion alueella.

-Tiesimme, että on olemassa paljon kouluja, joita on rakennettu myrkyllisille maa-alueille tai niiden läheisyyteen, mutta emme arvanneet, että luku on näin tyrmistyttävä, sanoo Lapsiturvallisuus yhteisössämme -järjestön johtaja Lois Gibb Washington Postissa.

Ainoastaan Kaliforniassa on lain mukaan koulujen lähialueiden ympäristöhaitat selvitettävä. Liittovaltion viranomaiset eivät seuraa, rakennetaanko kouluja myrkyllisten kaatopaikkojen tai myrkyllisten tehtaiden läheisyyteen.

Uusia kouluja rakenteilla

Tutkimuksessa ei selvitetty ongelmakoulujen terveystilannetta, eikä myöskään yhteyttä oppilaiden terveydentilan ja koulun sijainnin välillä. Tutkimuksessa kuitenkin huomautettiin, että erilaiset lasten terveyshaitat ovat selvästi lisääntyneet viime vuosina.

-Lapset viettävät kriittisen kasvu- ja kehitysvaiheen aikana koulussa suuren osan päivästä, painotetaan raportissa.

Ympäristösuojeluvirasto EPA:n tiedottaja John Kasper vakuuttaa, että tuloksiin suhtaudutaan vakavasti.

-Tästä olemme olleet huolissamme. Tutkimme raportin hyvin tarkasti, hän sanoo.

Yhdysvalloissa pitää rakentaa arvioiden mukaan lähivuosina ainakin 2400 koulua. Lapsiturvallisuus yhteisössämme -järjestö vaatiikin, että koulujen rakentamispaikat on tutkittava vastaisuudessa huomattavasti nykyistä tarkemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.