Myrkkyjä vaatteissa – nämä merkit selvisivät kunnialla vertailusta

Greenpeace paljasti, kuinka myrkyttömyyteen sitoutuneet vaateyhtiöt ovat siirtyneet sanoista tekoihin.

Greenpeacen julkistama Detox Catwalk -vertailu kertoo, että Zaran omistava Inditex, H&M, Puma, Valentino ja 12 muuta yhtiötä saavat hyvän arvosanan. Sen sijaan muun muassa Nike ja Li-Ning todettiin viherpesijöiksi.

– Vaatevalmistajilla, jotka ovat sitoutuneet Greenpeacen Detox-kampanjassa myrkyttömyyteen, on noin kymmenen prosentin markkinaosuus maailman vaate- ja jalkinemarkkinoista, sanoo Itä-Aasian Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija Yixiu Wu.

– Uskomme, että olemme luomassa uutta normia kestävälle muodille: avoimuuden vallankumousta ja osoitusta, että myrkkypäästöt on lopetettavissa vuoteen 2020 mennessä. On korkea aika, että sellaiset viherpesijät kuin Nike ja Li-Ning puhdistavat tuotantoketjunsa ja lähtevät mukaan myrkyttömään muotiin, Wu sanoo. 

Li-Ningin Euroopan myynnistä vastaa suomalainen L-Fashion Group.

Vaaralliset myrkyt vaikuttavat hormonitoimintaan

Detox Catwalk -vertailussa arvioidaan, kuinka yhtiöt ovat edenneet vaarallisten myrkkyjen, erityisesti hormonihäiritsijöiden kuten perfluorattujen yhdisteiden, nonyylifenolin ja ftalaattien poistamisessa tuotteista ja tuotantoprosesseista.

Sen lisäksi on arvioitu, kuinka yhtiöt ovat onnistuneet tuotantoketjunsa avaamisessa.

– Tuotantoketjun läpinäkyvyys on hyvä käytäntö ja tervettä kemikaalien hallintaa, joka auttaa päätöksentekijöitä valmistelemaan toimivia menettelytapoja Kiinaan. Kun yhtiöt ovat avoimia, ihmiset voivat seurata, mitä alalla tapahtuu. Siten he voivat ottaa osaa kemikaalien hallintaan. Tämä taas parantaa hyvää hallintoa kemikaalikysymyksissä, Pekingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksen dosentti Liu Jianguo sanoo.

Juomavesiä pilaantunut

Neljä vuotta käynnissä ollut Detox-kampanja on jo muuttanut vaatevalmistajien toimintatapaa. Sen lisäksi Kiinassa perfluoratut yhdisteet, nonyylifenolit ja ftalaatit ovat tulleet valvonnan piiriin sen jälkeen, kun ne liitettiin ympäristölle vaarallisten kemikaalien torjunnan ja valvonnan 12. viisivuotissuunnitelmaan.

Myrkyt päätyvät tekstiilien valmistusmaissa, kuten Kiinassa, vesistöihin. Lähes puolet Kiinan pintavesistä on juomakelvottomia ja 64 prosenttia suurkaupunkien pohjavesistä on vakavasti saastuneita.

Lähde: Greenpeace

Lue myös:

    Uusimmat