Myrkkyä silmille ja mielelle: Näin salakavalasti kännykkä romuttaa terveyttäsi

Kännykät ovat muuttaneet ihmisten elämää valtavasti viime vuosien aikana. Mutta onko tämä tapahtunut terveyden kustannuksella?

Techlicious-sivusto kertoo viidestä eri tavasta, miten kännyköiden liikakäyttö on tuhonnut ihmisten terveyttä. 

Kuulon heikkeneminen

Musiikin kuuntelu kuulokkeilla liian kovaa on puhuttanut käytännössä niin kauan, kun kuulokkeita on ollut markkinoilla. Mutta huolessa on vinha perä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa arvioidaan olevan 26 miljoonaa henkilöä, joiden kuulo on heikentynyt liian kovan melun takia.

Moni luulee tietävänsä milloin musiikki on liian kovalla, mutta kuuloa vaurioittava äänentaso ei välttämättä vaikuta kovalta esimerkiksi silloin, kun voimakkuutta säätää kovemmalle asteittain.

Heikkolaatuiset kuulokkeet eivät välitä matalia taajuuksia tehokkaasti. Tämän takia kuulija saattaa lisätä äänenvoimakkuutta kuullaakkseen paremmin yksityiskohtia. Kännykkään kannattaakin hankkia hyvälaatuiset kuulokkeet ja pitää äänentaso matalalla musiikkia kuunnellessa. 

Painon lisääntyminen

Kännykät ovat laiskistuttaneet ihmisiä: Ostoksilla ei enää käydä, vaan monet hankinnat tehdään verkosta tuolilla istuen. Kännykkäpelit ovat tulleet fyysisten aktiviteettien tilalle.

Milken Instituten tutkimuksen mukaan liikalihavuus on kaksinkertaistunut vuodesta 1980 ja näyttöpäätteillä ja kännyköillä vietetty aika on osasyynä tähän.

Silmävauriot

Riippumattomien optikkojen viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan kännyköiden ja tablettien näyttöjen välittämä kalpea valo on "mahdollisesti haitallista ja myrkkyä silmälle".

Tästä väitteestä on kuitenkin erimielisyyttä. Silmät saattavat kuitenkin rasittua kun lukija keskittyy pienellä näytöllä oleviin kohteisiin. Tästä saattaa puolestaan seurata päänsärkyä tai silmien kuivumista.

Lisäksi tutkijat ovat pohtineet, että aiheuttaako kännyköiden pitkäaikainen tuijottaminen mahdollisesti likinäköisyyttä.

Silmien rasittumisen ehkäisemiseksi kannattaa kokeilla 20 minuutin välein 20 sekunnin taukoa, jolloin katsotaan pois näytöstä kauempana olevia kohteita.

Unirytmin häiriintyminen

Mobiililaitteiden näyttöjen valo saattaa häiritä unirytmiä.

Näytön välittämä valo häiritsee melatoniinin tuottamista kehossa. Melatoniini puolestaan on kuin avain, joka käynnistää unimoottorin. 

Televisiotkin lähettävät samanlaista valoa, mutta niitä katsotaan kauempaa, joten sillä ei ole samanlaista häiriövaikutusta katsojaan.

Lisäksi älypuhelinta käytetään aktiivisesti kun taas televisiota tuijotetaan passiivisesti.

Mobiililaitteiden käyttöä kannattaakin välttää tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Psyykkinen terveys

Kännyköiden liikakäyttö saattaa johtaa myös ahdistumiseen.

Monilla ihmisillä on pakonomainen tarve vastata sähköposteihin ja muihin viesteihin välittömästi. Tämä taas häiritsee sitä, mitä ollaan samaan aikaan muuten tekemässä.

Eräänlainen informaatio-addiktio on johtanut siihen, että jotkut elävät jatkuvalla moniajolla. Tällainen toiminta on haitallista siihen, miten aivot käsittelevät tunteita.

Sussexin yliopistossa viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan laitteillaan useita eri asioita samanaikaisesti tekevillä esiintyi heikkoa keskittymiskykyä, masennusta ja ahdistusta.


Lue myös:

    Uusimmat