Piippaako puhelimesi koko ajan? Jatkuva meteli lihottaa

Nykymaailma on täynnä meteliä. Jatkuva melu voi myös lihottaa.

Kun ihminen ajattelee lomaparatiisia tai unelmien lepopaikkaa, kyseessä on usein yksityinen paratiisi. Harva haaveilee riippumatosta kauppakeskuksen kakkoskerroksessa tai unelmalomasta juna-asemalla. Daily Mailin mukaan nykymaailma on niin täynnä meteliä, että pakeneminen todella tekisi terää: jatkuva melu haittaa terveyttä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan melusaaste on yksi suurimpia riskejä kansanterveydelle. Se aiheuttaa stressiä, uniongelmia ja jopa sydänsairauksia ja lihomista.

Professori Stephen Stansfeld Queen Maryn yliopistosta Lontoosta on tutkinut melun haittavaikutuksia ihmiskeholle jo 30 vuotta. Nykyihminen kaipaa ja etsii rauhaa ja hiljaisuutta. Esimerkiksi hiljaisten kodinkoneiden myynti on jatkuvassa kasvussa, eikä syyttä: meteli todella vaikuttaa kehoon!

Stressitasot

Ihmiskeho on suunniteltu vastaamaan äkillisiin ääniin, jotka tarkoittivat entisaikojen maailmassa vaaraa. Nykyisin yleensä harmiton meteli saa kehon tuottamaan stressihormoneja. Jatkuva melu tuottaa kortisolia, joka on yhdistetty päänsärkyihin, hedelmättömyyteen, korkeampaan verenpaineeseen ja uniongelmiin.

Liiallinen kortisolintuotanto saattaa häiritä aivoja niin, että ajatteleminen ja asioiden muistaminen vaikeutuu.

Kun verenpaine nousee, halvausriski nousee. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan pitkäaikainen alistus 55 desibelin äänelle lisää verenpaineen nousua ja sydänkohtauksia. Normaalin keskustelun tai kohtalaisen liikenteen äänentaso on 55 desibeliä.

Tuottavuus ja muisti

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa lievä toimistometeli, kuten keskustelut työkavereiden kesken, tuottavat stressiä. Cornellin yliopiston tutkimuksessa naiset antoivat palapelien kokoamistehtävässä periksi nopeammin, jos he olivat meluisassa toimistossa.

Useat tutkimukset ovat havainneet liikenteen ja lentokenttien melun vaikuttavan lasten muistiin ja kielellisiin kykyihin. 

Painonnousu

Jos ympäristön melutaso on 45 desibeliä, jokainen viiden desibelin nousu lisää kaksi milliä vyötäröllesi.

Taistele melua vastaan näin:

Vietä aamun ensimmäinen puolituntinen hiljaisuudessa. Kymmenenkin minuuttia on hyvä alku, jos aikaa on vähän.

Sammuta puhelimen ja tietokoneen äänimerkit niin, etteivät ne piippaa jatkuvasti. Jos et jostain syystä voi hiljentää ääniä, käytä miellyttävää ääntä, kuten linnunlaulua. Saatavilla on jopa sovelluksia, jotka seuraavat ystäviesi liikkeitä ja varoittavat, kun he ovat lähistöllä. Näin et joudu juttelemaan kenenkään kanssa, jos et tahdo.

Varaa itsellesi retriitti-tyyppinen loma hiljaisessa kohteessa. Suomi on mökkejä pullollaan, ja monella mökillä ei ole naapuria lähimaillakaan.

Luonnossa samoilu laskee stressihormonien tasoa kehossa, alentaa verenpainetta ja rentouttaa lihaksia.


Lue myös:

    Uusimmat