Mykkänen rauhoittelee: Trumpille mörkö on Aasian halpatuonti – TTIP tauolle mutta hengissä

Donald Trumpin valinta presidentiksi lykkää EU:n ja Yhdysvaltojen välisiä vapaakauppaneuvotteluja. 

– Tässä menee varmasti yli puoli vuotta ennen kuin päästään uudelleen kartalle, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Mykkänen osallistui tänään EU:n kauppaministerikokoukseen Brysselissä ja kertoo, että Trumpin valintaan suhtaudutaan Brysselissä varsin rauhallisesti. 

Moni on epäillyt, että EU:n ja Yhdsyvaltain väliset TTIP-neuvottelut katkeavat, kun vapaakaupan vastaisia näkemyksiä viljellyt Donald Trump nousee Yhdysvaltain presidentiksi.

Mykkänen muistuttaa, että kampanjansa aikana Trumpin puheet eivät kohdistuneet Eurooppaan vaan muihin Yhdysvaltain tärkeisiin kauppakumppaneihin.

– Aasian halpatuontimaat ovat olleet kampanjassa se mörkö, samoin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus NAFTA, erityisesti Meksikon tuonti.

Mykkänen arvioi, että neuvottelut voivat vielä jatkua, kun Trump on saanut hallintonsa kasaan niin, että se voi lähteä neuvottelemaan uudelleen.

– Jos on poliittista tahtoa, on realistista, että ensi vuoden aikana voitaisiin avata näitä viimeisiä hankalia asioita.

Vapaakauppa vastatuulessa

Ministerikokouksessa pohdittiin myös, miten globalisaation vastainen ilmapiiri vaikuttaa kauppasopimusten tekemiseen.

– Lähdimme siihen suuntaan keskustelemaan, että tästä eurooppalaista oikeusvaltiota kunnioittavasta Kanada-sopimuksesta pitää nyt tehdä minimistandardi sille, mitä me teemme myös muissa ilmansuunnissa.

Olennaista on se, että EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksessa CETA:ssa on riippumaton riitojenratkaisutuomioistuin.

Mykkäsen mukaan linjaus heittää hyvin kunnianhimoisen tavoitteen EU:n ja Yhdysvaltain kauppasopimuksen eli TTIPin onnistumiseen.

– On pitkä matka siihen, että Yhdysvallat suostuisi samaan kuin Kanada, arvioi Mykkänen.

Mykkänen luottaa, että Yhdysvallat on Trumpin kaudellakin avoin neuvotteluille. Tosin allekirjoitusten saamista ei nyt mikään takaa.

– Voi hyvin olla, että TTIP jää lopulta saavuttamatta siksi, että meillä on myös Euroopassa korkeat standardit sille, minkälaisella sopimuksella olemme valmiit etenemään.

Lue myös:

    Uusimmat