Mainos

Mykkänen rauhoittelee: Trumpille mörkö on Aasian halpatuonti – TTIP tauolle mutta hengissä

Donald Trumpin valinta presidentiksi lykkää EU:n ja Yhdysvaltojen välisiä vapaakauppaneuvotteluja. 

– Tässä menee varmasti yli puoli vuotta ennen kuin päästään uudelleen kartalle, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Mykkänen osallistui tänään EU:n kauppaministerikokoukseen Brysselissä ja kertoo, että Trumpin valintaan suhtaudutaan Brysselissä varsin rauhallisesti. 

Moni on epäillyt, että EU:n ja Yhdsyvaltain väliset TTIP-neuvottelut katkeavat, kun vapaakaupan vastaisia näkemyksiä viljellyt Donald Trump nousee Yhdysvaltain presidentiksi.

Mykkänen muistuttaa, että kampanjansa aikana Trumpin puheet eivät kohdistuneet Eurooppaan vaan muihin Yhdysvaltain tärkeisiin kauppakumppaneihin.

– Aasian halpatuontimaat ovat olleet kampanjassa se mörkö, samoin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus NAFTA, erityisesti Meksikon tuonti.

Mykkänen arvioi, että neuvottelut voivat vielä jatkua, kun Trump on saanut hallintonsa kasaan niin, että se voi lähteä neuvottelemaan uudelleen.

– Jos on poliittista tahtoa, on realistista, että ensi vuoden aikana voitaisiin avata näitä viimeisiä hankalia asioita.

Vapaakauppa vastatuulessa

Ministerikokouksessa pohdittiin myös, miten globalisaation vastainen ilmapiiri vaikuttaa kauppasopimusten tekemiseen.

– Lähdimme siihen suuntaan keskustelemaan, että tästä eurooppalaista oikeusvaltiota kunnioittavasta Kanada-sopimuksesta pitää nyt tehdä minimistandardi sille, mitä me teemme myös muissa ilmansuunnissa.

Olennaista on se, että EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksessa CETA:ssa on riippumaton riitojenratkaisutuomioistuin.

Mykkäsen mukaan linjaus heittää hyvin kunnianhimoisen tavoitteen EU:n ja Yhdysvaltain kauppasopimuksen eli TTIPin onnistumiseen.

– On pitkä matka siihen, että Yhdysvallat suostuisi samaan kuin Kanada, arvioi Mykkänen.

Mykkänen luottaa, että Yhdysvallat on Trumpin kaudellakin avoin neuvotteluille. Tosin allekirjoitusten saamista ei nyt mikään takaa.

– Voi hyvin olla, että TTIP jää lopulta saavuttamatta siksi, että meillä on myös Euroopassa korkeat standardit sille, minkälaisella sopimuksella olemme valmiit etenemään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.