Myanmarissa vanhusten hoitopaikat täynnä – moni kuolee hylättynä kadulle

Kun 75-vuotias Tin Hlaing hylättiin tienvarteen Myanmarin Yangonissa, hän pystyi tuskin puhumaan toisen puolen halvauttaneen sairauskohtauksen jäljiltä. Kommunikaatiota vaikeutti sekin, että Hlaing oli yksinkertaisesti niin suutuksissa: hänet olivat jättäneet kadulle hänen omat lapsensa.

– Hän oli kamalassa kunnossa, kärsi nestehukasta, oli sekava ja, ennen kaikkea, hyvin, hyvin vihainen, kuvailee Khin Ma Ma, Hlaingia hoitavan vanhustenkodin varapuheenjohtaja.

Hlaing olisi kuollut kadulle, ellei tuntematon ohikulkija olisi säälinyt häntä ja tuonut hoivakotiin. Hylätyn vanhuksen tarina on yksi monista, sillä köyhyys ja väestön nopea ikääntyminen ovat johtaneet vanhustenhoidon kriisiin Myanmarissa.

Khin Ma Man mukaan valitettavan moni yli 70-vuotiaille tarkoitetun hoivakodin 120 vuodepaikasta on täyttynyt samalla tavalla, sukulaisten hylättyä vanhuksen.

– Joskus löydämme heidän taskustaan vain pienen lapun, jossa on heidän nimensä ja ikänsä, siinä kaikki. Kun esitämme kysymyksiä, he eivät osaa edes vastata, Khin Ma Ma sanoo.

Julkiselle vanhustenkodille liikenee kuusi euroa kuussa

YK:n arvion mukaan Myanmarin väestöstä noin yhdeksän prosenttia on tällä hetkellä yli 65-vuotiaita, ja vuoteen 2050 mennessä yli 65-vuotiaiden osuuden arvioidaan olevan jo neljännes maan väestöstä.

Aasian entiset ”tiikeritaloudet” kärsivät nekin väestörakenteen ikääntymisen mukanaan tuomista ongelmista, mutta maailman köyhimpiin valtioihin kuuluvalle Myanmarille nämä ongelmat ovat erityisen vaikeita ratkaista.

Terveydenhuoltojärjestelmä on jo valmiiksi raunioina valtaa 50 vuotta pitäneen sotilasjuntan jätettyä julkisen terveydenhoidon retuperälle. Myanmarissa ei ole tarvittavaa terveydenhoitoa tai muita hoivapalveluita vanhusväestölle.

Viime vuonna valtaan astunut siviilihallinto on avannut vain yhden uuden julkisen vanhustenkodin. Se on tarkoitettu yli 90-vuotiaille ja saa kuukausittain valtiontukea noin kuutta euroa vastaavan summan.

Lahjoitukset ja erilainen vapaaehtoistyö paikkaavat julkisen rahoituksen puutetta monissa hoivapaikoissa.

Olemassa olevat hoitokotipaikat ovat tupaten täynnä. Esimerkiksi Khin Ma Man luotsaamaan vanhustenkotiin Yangonissa on jonossa yli sata vanhusta.

Kaupungistuminen ja köyhyys murtamassa perhesiteitä

Köyhyys, huono taloustilanne ja kaupungistuminen ovat murtamassa myös perinteistä mallia, jossa vanhuksista huolehditaan perhepiirissä.

Tämä on johtanut vanhusten kaltoinkohteluun, heitteillejättöihin ja hylkäämisiin.

– Taloudelliset tosiasiat pakottavat useat ihmiset jatkamaan raskasta ruumiillista työtä vanhoille päivilleen selviytyäkseen, sanoo YK:n väestörahasto UNFPA:n Myanmarin edustaja Janet Jackson.

– Tämä vain korostaa tarvetta ikäihmisiä palveleville sosiaalipalveluille ja politiikalle. 

Lue myös:

    Uusimmat