Muuttuuko tv-maksu tulevaisuudessa pakolliseksi kaikille?

Viestintävirasto on harkinnut kaikkien netin ilmaiskanavien muuttamista tv-luvan varaisiksi. Viestintäviraston tv-maksu-johtajan Anssi Laakson mukaan Suomi ei ainakaan vielä lähde seuraamaan "Tanskan mallia".

– Tanskassahan kaikista nettitv-kanavista täytyy maksaa tv-maksu. Suomen osalta ehdotus ei ole ihan samankaltainen, Laakso toteaa.

Suomessa Viestintäviraston harkinnassa on ollut ennemminkin tv-maksu, jonka jokainen kotitalous joutuisi maksamaan, oli televisiota tai ei.

Laakso muistuttaa, että tv-maksu pitää maksaa, jos on tehnyt operaattorin kanssa IPTV-sopimuksen.

– Jos on vähintään 8 megan laajakaistayhteys ja IPTV-sopimus operaattorin kanssa, eli operaattori vastaa siitä että valtakunnalliset tv-kanavat näkyvät yhtä laadukkaana kuin normaalista televisiostakin, niin silloin laite muuttuu televisioksi. Silloin tv-maksukin on maksettava.

Viestintävirasto ei saa tietää IPTV-sopimuksesta muuten kuin tv-lupatarkastajan kotikäynnillä. Laakson mukaan tarkastaja ei kuitenkaan lähde tarkastamaan kodin tietokoneita.

– Ihan kysymällä se tarkistus tapahtuu. Tietysti mikäli tarkastajan ollessa paikalla taustalla kuuluu jokin ohjelma, jonka tarkastaja tunnistaa, siinä on selkeää näyttöä television omistuksesta, Laakso sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat