Mainos

Muuttomatka keskeytyi: Joppe jäi hyvän ruuan perässä Suomeen – nyt kattohaikara uhkaa jäätyä

Kattohaikara Jopen pitäisi olla tällä hetkellä talvehtimassa syvällä Afrikassa, mutta se jäi ahneuksissaan Suomeen helpon ruuan perässä. Päätös uhkaa käydä linnulle kalliiksi. 

Pihtiputaalla majailevalle Jopelle on perustettu ruokintarinki, sillä se ei enää pysty nokkimaan ruokaa jäätyneestä maasta. Ringin jäsen Reino Rasi tutustui Suomeen tykästyneeseen haikaraan jo yli kuukausi sitten. 

– Marraskuun puolenvälin paikkeilla olin kaivamassa pellolla ojaa. Se tykästyi kaivinkoneeseen, kun ojanpohjasta tuli sammakoita ja myyriä ja mitä lie. Se kulki aina vieressä. Kun bongarit tulivat, niin lintua ei näkynyt missään, mutta kun laitoin kaivinkoneen päälle, niin se aina lensi siihen jostain, Rasi kertoo. 

Alkutalvesta Jopella oli vielä kavereita, mutta ne lensivät pois. 

– Joutsenparvien mukana se tuli ja kulki alkuun. Joutsenet lähtivät, mutta se jäi. 

Nukutus harkinnassa

Haikara on selvinnyt hyvin pikkupakkasessa, mutta nyt se on pulassa. Lämpötilan lasku alle kymmenen pakkasasteen uhkaa viedä yleensä Afrikan keskiosissa talvehtivan linnun hengen. 

Joppea on yritetty saada sisätiloihin lämpimään, mutta se ei päästä ruokkijoitaan tarpeeksi lähelle. Nyt harkinnassa on linnun nukuttaminen. 

– Haavilla sen saisi ehkä kiinni, mutta se voisi säikähtää. Ei tiedä, mitä tekisi. 

Rasin mukaan pihapiirissä tepasteleva lintu on perso ruualle. Eläintä on ruokittu ainakin silakoilla ja hirven jauhelihalla.

Jopen seikkailusta kertoi ensimmäisenä Yle

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.