Mainos

Joppe-haikara oli Reinon ja Pentin silmäterä: Miehillä oli tarkka suunnitelma linnun pelastamiseksi

1:21

Pihtiputaan Elämäjärven kylässä hoidettiin talvehtimaan jäänyttä kattohaikaraa antaumuksella. Joppeksi ristitty poikahaikara oli Reino Rasin ja Pentti Hytösen erityissuojeluksessa: miehet ruokkivat sitä vuoronperään milloin muikuilla, silakoilla, hirvenlihalla tai tavallisella nauta-sika-jauhelihalla.

Joppe kuitenkin menehtyi tänään aamulla. MTV Uutiset kävi jututtamassa Jopen hoitajia viime viikolla:

– Kutumuikkuja saatiin Kanasen Heikilta Rajalan riiheltä, selvittää Pentti Hytönen.

Alunperin Joppe lyöttäytyi kaivinkoneenkuljettaja Reino Rasin matkaan.

– Marraskuun alussa olin kaivamassa ojaa, niin se ilmestyi kaivurin perään. Se löysi ilmeisesti pulleita myyriä ja hiiriä ja sammakoita siinä, kun ojaa kaivettiin, arvioi Reino Rasi.

Joppe pysytteli kaivurin lähellä Reinon pihassa ja toivoi, että evästä ilmestyisi lisää. Kun naapurin Anneli toi Joppelle kalanperkeitä, se lähti tämän perään naapurin tontille. Pentin sydän suli harvinaiselle lintuihmeelle heti.

– Kyllähän se on sellainen juttu, että jos se ei aamuisin ilmesty, niin sitä rupeaa heti miettimään että onko susi syönyt vai mitä on tapahtunut, kertoo Pentti.

Lihaa ja kalaa 2-3 kiloa päivässä

Reino ja Pentti saivat haikaran pulskistumaan nopeasti. Kesyyntyminenkin oli jo hyvässä vauhdissa: Joppe tuli hakemaan ruokaa jo noin metrin päästä omakotitalon takaovelta. Ruokavalio oli hyvin kala- ja lihapainottteinen.

– Aika ronkeli se on, ei oikein muu kuin kala ja liha kelpaa. No jauhelihaan kun laittaa kananmunaa ja tekee siitä palloja, se on herkkua, kertoi Pentti.

Ruokaa kuluu paljon, mutta se ei ole miesten mukaan ongelma.

– Tapaninpäivänäkin tuli Turusta silakkalähetys ja bongarit keräsivät peräti kuusisataa euroa rahaa Joppen ruokaa. Kyllä se ruuassa pysyy, lupasivat miehet.

Suurempi ongelma oli pakkanen. Saharan lämmössä normaalisti talvehtiva lintu nosteli jo jalkojaan kylmissään, kun pakkasmittari oli vasta muutaman asteen miinuksella.

– Laitettiin sille havuja tuohon pihalle, mutta ei se halunnut niiden päällä seistä. Kyllä se vain tuossa hangella seisoskeli, ihmettelevät miehet.

Tosiasiassa heillä oli jo tarkka suunnitelma Jopen pelastamiseksi.

– Pikkuhiljaa hiissataan sitä tuonne apukeittiön puolelle. Kun saadaan tarpeeksi pitkälle, niin sitten koetetaan saada ovi kiinni. Kuitenkin sillä tavalla nätisti, että se luottamus mikä me on saatu, niin se säilyisi.

Tyhjentyneessä navetassa olisi ollut Joppelle hyvä talvisäilö. Joppe kuitenkin menehtyi luultavasti lennettyään päin voimalinjaa sunnuntaina 3.1.

Joppe-haikara on menehtynyt sunnuntaina 3.1.2016. Juttu tehtiin ennen Jopen kuolemaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.