Suomeen eksynyt nuori lunni odottaa Heinolassa kyytiä Jäämerelle – "Nyt se olisi aika orpona siellä lokit kimpussaan"

Nuori lunni uiskentelee tällä hetkellä kaukana kotoaan, sillä Siilinjärveltä 3. helmikuuta löydetty lintu on nyt majoitettu Heinolan Lintutarhaan. Pohjois-Euroopassa lunnit pesivät Atlantin ja Jäämeren rannikoilla.

Linnun pelastanut Kuopion luonnontieteellisen museon Terho Hämäläinen huomasi linnun maantiellä ja pelasti sen liikenteen seasta. Museolla muikkuja syönyt lintu siirrettiin sittemmin Heinolaan odottamaan pääsyä takaisin kotiin.

Sosiaalista lintua ei hylätä yksikseen

Olli Vuori Heinolan Lintutarhalta kertoo, että lunneja tavataan lähes joka vuosi jossain päin Suomea. Yleensä linnut erehtyvät sisämaahan voimakkaiden pohjoismyrskyjen seurauksena, joka ohjaa erityisesti nuoria lintuja pois kotiseudultaan. Lunnien lisäksi myrskyt tuovat sisämaahan pikkuruokkeja.

Ennen siirtoaan linnulla on aikaa uiskennella, sukia itseään ja päristellä siipiään, sillä luvassa on suunnitelmien mukaan eläinlääkärin tarkastus ja loishäätö sekä paperien hankinta rajanylitystä varten.

Kotimatkaan on kuitenkin vielä aikaa, sillä palautus on tarkoitus tehdä aikaisintaan huhtikuussa, kun lunnit palaavat pesimään Varanginvuonolle Pohjois-Norjaan.

– Lunni on hyvin sosiaalinen lintu, ja olisi aika orpona siellä. Heti olisivat lokit sen kimpussa ja lunni joutuisi koville, kun muut ovat kaukana avomerellä, Vuori kertoo.

– Pelataan varman päälle ja viedään lajitovereiden joukkoon sitten kun keli on parempi.


Kesylle linnulle lukuisia kyytitarjouksia

Kyytitarjouksia on lunnille tullut jo paljon, sillä lintuharrastajia kulkee paljon lunnien pesimäseudulle. Matka-aika pakollista taukoa lukuun ottamatta on noin 16 tuntia, mutta sen ei pitäisi olla linnulle ongelma.

– Se on helppo lintu viedä, annettaan paketti muikkuja mukaan, jotka voi pysähdyksen aikana syödä matalasta vesiastiasta.

Linnun arki sujuu hyvin, sillä lunnit eivät ihmistä juuri vierasta.

– Ovat täysin kesyjä, eivätkä luonnossakaan välitä ihmisistä vaan laskevat lähelle. Yritetään olla mahdollisimman vähän tekemissä, jotta sillä olisi mahdollisimman hyvät mahdollisuudet selvitä, Vuori kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat