Mainos

Muutamat kunnat maksavat yhä vauvarahaa – Suurimmat summat Keski-Pohjanmaalla

Kunnan maksama vauvaraha viestii asukkaille siitä, että lasten syntyminen on arvokas asia.

Näin arvioivat STT:n haastattelemat kuntajohtajat. He eivät kuitenkaan usko, että rahalla olisi ratkaisevaa vaikutusta lasten hankintaan.  

Suurimmalla summalla syntyviä kuntalaisia tervehtii tiettävästi Lestijärvi Keski-Pohjanmaalla. Siellä päätettiin pari vuotta sitten maksaa vauvarahaa, joka on yhteensä 10 000 euroa kymmenen vuoden kuluessa.  

Päätös syntyi sen jälkeen, kun kuntaan oli vuonna 2012 syntynyt vain yksi lapsi. Jo seuraavana vuonna syntyi yhteensä 14 lasta, ja viime vuonna määrä oli kahdeksan.  

– Ei vauvaraha varmaan meidän syntyvyyttämme ole lisännyt, mutta perheet ovat sitoutuneet paikkakuntaan. Eli muuttoliike on nuorten parien osalta kääntynyt Lestijärvelle päin eikä Lestijärveltä pois päin, sanoo kunnanjohtaja Esko Ahonen.  

Halsualla Keski-Pohjanmaalla vauvarahaa on maksettu jo parikymmentä vuotta. Yhteensä summa on 3000 euroa ja se jakaantuu kolmelle vuodelle. Kunnanjohtaja Jari Penttilän mukaan tuen tarpeellisuutta on säästösyistä mietitty, mutta ainakin toistaiseksi se jatkuu.  

Kuntaliiton kyselyn mukaan vuonna 2012 noin neljäsosa kunnista muisti vastasyntyneitä jonkinlaisella lahjalla. Määrä näytti olevan kasvussa.  

Varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta arvioi kuitenkin nyt, että nykyisessä taloustilanteessa määrä saattaa pikemmin olla jonkin verran vähentynyt.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja