Lääkäri varoittaa: Muuntohuumepsykoosit eivät ole katulegenda

A-klinikkasäätiö on huolissaan muuntohuumeiden aiheuttamista psyykkisistä vaikutuksista. Muuntohuumeet aiheuttavat esimerkiksi psykoottisuutta perinteisiä huumeita herkemmin.

– Muuntohuumepsykoosit eivät ole katulegenda. Esimerkiksi MDPV:n tulon markkinoille huomasimme siitä, että osa amfetamiininkäyttäjistä alkoi kärsiä psykoosista. Muuntohuumeet eivät usein näy seuloissa, joten vasta muutaman kuukauden päästä selvisi, että oireiden taustalla oli MDPV, kuvaa A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Tällä hetkellä markkinoilla olevista aineista rajuja psyykkisiä oireita aiheuttavat esimerkiksi stimulantit MDPV ja alfa-pvp. Oirelistaan kuuluvat psykoottisuuden lisäksi muun muassa ahdistuneisuus, harhaisuus, pahat paniikkikohtaukset ja aggressiivisuus.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Simojoen mukaan muuntohuumeiden aiheuttamia psyykkisiä oireita on usein haastavaa hoitaa, koska käyttäjät eivät läheskään aina tiedä, mitä ainetta ovat käyttäneet, eivätkä useimmat muuntohuumeet näy huumeseuloissakaan.

– Perinteisiä amfetamiinipsykooseja meillä on hoidettu pitkään, mutta uusien aineiden aiheuttamista on hankala sanoa, millainen hoito tarkalleen tepsisi, kuinka pitkään psykoosit kestävät ja onko jälkipsykoosien vaaraa, Simojoki sanoo.

"Internet-ajan lapset" 

Suuri osa Suomessa käytetyistä muuntohuumeista on stimulantteja, jotka vaikuttavat samaan tapaan kuin amfetamiini. Simojoen mukaan uusi iso tulokas on synteettinen kannabis, joka on esimerkiksi Keski-Euroopassa myydyin muuntohuumeiden muoto.

– Kannabiksen laaja kotikasvatus on pitkään vähentänyt tarvetta kannabiksen keinotekoisille muunnelmille. Tilanne on muuttunut. Esimerkikiksi meidän huumevieroitusosastolla on jouduttu kieltämään sähkösavukkeet, koska näyttää siltä, että niissä on poltettu muutakin kuin nikotiinia, Simojoki sanoo.

Simojoki ennustaa, että lähinnä nuoria koskettavan muuntohuumeilmiön huippua ei ole vielä nähty.

– Käyttö lisääntyy, koska aineita on helppo tilata kotiin. Internet-ajan lapset ovat tottuneet toimimaan niiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat