Muumiotutkimus paljasti yllättävää terveystietoa

Verisuonien rasvoittuminen on ollut ihmiskunnan vitsaus kautta aikain, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistussa selvityksessä joka kolmannella muumiolla todettiin valtimoiden kovettumista.

Moni liittää tämän - sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä lisäävän - sairauden nyky-yhteiskunnan elämäntapoihin, liikalihavuuteen ja tupakoitiin.

Tutkimustulosten mukaan taipumus on kuitenkin vanhempaa perua. Muumioista vanhimmat olivat 2000-luvulta ennen ajanlaskumme alkua ja uusimmat vuodelta 1900.

Tutkijat selvittivät röntgentutkimuksilla 137 muumion verisuonten rasvoittumista. Egyptiläisten muumioiden lisäksi tutkittiin Etelä-Amerikan lounaisosista, Perusta ja Alaskasta Aleuttien saarilta löytyneitä muumioita.

– Valtimonrasvoittumistauti muinaisissa ihmisissä kielii siitä, että rasvoittuminen kuuluu ihmisen ikääntymiseen, tutkivat sanovat.

Merkkejä tukoksista on löydetty aiemminkin. Näiden egyptiläisten muumioiden arveltiin kuitenkin kuuluneen ylempään sosiaaliluokkaan, jonka ruokavaliossa olisi ollut paljon tyydyttynyttä rasvaa.

Elintavoilla on merkitystä

Kardiologit esittelivät löydöksiä San Franciscossa sunnuntaina. Tulosten perusteella verisuonten kalkkeutumista esiintyi monissa kulttuureissa, jotka olivat erilaisia elämäntavoiltaan, ruokavalioltaan ja geeniperimältään.

– Mielestämme löydökset osoittavat, että valtimoiden kovettumisesta ei ole tiedetty tarpeeksi, sanoo Randall Thompson, yksi tutkijoista.

Minkään ryhmän ei katsottu olleen täysin kasvissyöjiä, mutta useiden arvioitiin hengittäneen savua. Vanhoissa ihmisissä esiintyi nuoria enemmän taudin merkkejä, aivan kuten nykyisinkin.

Tutkimuksen tekijät eivät väheksy elämäntapojen merkitystä taudin puhkeamiseen.

– Niiden vaikutus on todistettu kerta toisensa jälkeen, sanoo yhdysvaltalaistutkija Gregory Thomas.

British Heart Foundation kommentoi tutkimusta tuoreeltaan. Sen mukaan muumioituneiden ihmisten ravinnosta tai elämäntyylistä ei tiedetä tarpeeksi, jotta voitaisiin päätellä onko taudin taustalla geenit vai ympäristötekijät.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat