Mainos

Mustikkasadosta tulossa paikoin runsas

Metsäntutkimuslaitos lupaa keskinkertaista ja paikoin runsastakin mustikkasatoa. Mustikka kukki tänä vuonna suomenennätysvauhtia Lappia myöten ja siksi pölyttäjien myöhästyminen alentaa satotasoa.

Pölytysongelma voi tutkijan arvion mukaan pahentua, jos keväät aikaistuvat pysyvästi. Suomen metsissä on satoja neliömetrin kokoisia tutkimusruutuja, joista vuosittain lasketaan metsämarjojen kukat, raakileet ja kolmannella laskukerralla kypsät marjat.

- Keskinkertaisen ja runsaan satoennusteen välimaastossa ollaan tällä hetkellä, tosin ei ole vielä kaikkia metsiä laskettu, siis raakileita nimenomaan, kertoo Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Ennusteen mukaan hehtaarilta irtoaa keskimäärin yli 20 kiloa mustikkaa, vaikka kevät oli poikkeuksellinen.

- Kukinta meni nyt Etelä-Suomessa viikossa ohi ja johtuen nimenomaan näistä toukokuun helteistä, kaikki pölyttävät hyönteiset eivät ehtineet pölyttämään eli pölytyksen epäonnistuminen voi laskea tätä satotasoa jonkin verran, Salo selittää.

Tutkija arvioi, että nopeat lämpöjaksot toukokuuussa eivät sovi hyönteisten aikatauluun. Pölyttäjät myöhästyvät ilmastonmuutoksen vauhdissa.

Puolukka kukkii parhaillaan jopa erittäin runsaasti ja tattejakin on löytynyt jo kesäkuun alkupuolella.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu Kiteeltä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.