Poliisin dioista nousi kohu: kiinalainen tuurijuoppo Simeoni ja moniavioinen somali Timo – "Tarkoitus ei ollut olla rasistinen"

Poliisiammattijärjestö vaatii lisää poliiseja –"100 000 tehtävää jää jo hoitamatta" 2:10

Helsingin poliisin ja kaupungin järjestämässä Helsinkiin kadonneet -seminaarissa esitellyt diat ovat herättäneet kohua sosiaalisessa mediassa.

Video: Poliisiammattijärjestö vaati maaliskuussa lisää poliiseja – "100 000 tehtävää jää hoitamatta"

Helsingin poliisin komisario Heli Aaltosen laatimissa ja esittämissä dioissa esitellään Aleksis Kiven päivän hengessä seitsemän täysin keksittyä veljestä.

Jokainen veljeksistä on kotoisin eri maasta.

Esimerkiksi veljessarjan harteikkaimmaksi kuvattu "Tuomas" on gambialainen, joka on Suomessa Espanjan oleskeluluvalla. Hänellä on dian mukaan useita sakkoja huumeiden hallussapidosta ja käytöstä, minkä lisäksi poliisi selvittää hänen edellytyksiä Suomessa oleskeluun.

Kiinalainen kokki "Simeoni" puolestaan kuvaillaan majoitusta ja ruokaa vastaan työskenteleväksi tuurijuopoksi, somali "Timolla" on kolme vaimoa, ja irakilainen turvapaikanhakija "Eero" on dioissa Supon mukaan vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle sekä mahdollisesti valehdellut ikänsä.

Lisäksi dioissa mainitaan naispuolinen Aino. Hänen kohdallaan diaan on listattu muun muassa kohdat "eivät osallistu yhteiskuntaan, vaan ovat kotona", "kielitaidottomuus", "perheväkivalta" ja "prostituutio".

"Koko ajan toin esille, että älkää loukkaantuko"

Aaltosen mukaan diojen tarkoituksena on ollut tuoda esille poliisin ja muiden viranomaisten työssään kohtaamia konkreettisia tapauksia.

Dioja esitettäessä on Aaltosen mukaan jatkuvasti korostettu, että henkilöt ovat täysin fiktiivisiä, eikä tarkoituksena ole yleistää minkäänlaisia piirteitä eri kansallisuuksiin.

– Henkilöiden luonnekuvauksista sanoin, että henkilöt perustuvat Aleksis Kiven kirjoittamiin luonteisiin, ei suinkaan yleistäen. Koko ajan toin esille, että älkää loukkaantuko, Aaltonen kommentoi.

– Tarkotus ei ollut olla rasistinen, vaan puhua asiosta niiden oikeilla nimillä. Dioissa oli esimerkkejä, joita tulee meidän henkilövalvonnassa esille. Tulee konkreettinen kuvaus, minkälaisia ihmisiä saattaa olla.

Komisario: Diat otettu irti asiayhteydestä

Osuutensa aluksi Aaltonen avasi ulkomaalaisvalvontaa ja siihen liittyviä lakipykäliä, minkä jälkeen hän kertoi esimerkkejä vetämänsä valvonta- ja tutkintaryhmän toiminnasta. Diat esitettiin taustoituksen jälkeen.

Aaltosen mielestä seminaarin diat onkin otettu sosiaalisessa mediassa täysin irti asiayhteydestä.

– Kyseessä oli seminaari, joka järjestettiin toimijoille, jotka työssään kohtaavat ulkomaalaisia henkilöitä. Kerroin, että jos Seitsemän veljestä kirjotettaisiin uudelleen, veljekset saattaisivat nyt olla maahanmuuttajataustaisia, Aaltonen kertoo.

– Poliisissa kiinnitetään erityistä huomiota etnisen profiloinnin kieltoon, Aaltonen painottaa.

Hän myöntää tehneensä virheen dioja laatiessa.

– Varmasti tämän hulabaloon jälkeen, jos olisin tiennyt että otetaan täysin irti asiayhteydestä, varmasti tein virheen, Aaltonen toteaa.

– Seminaarin tarkoitus oli keskustella asioista yhteisesti. Sain heti palautetta, ja pääsimme hyvässä hengessä yhteisymmärrykseen. Mielipiteitä on, ja toiset pahoittaa mielensä toisista asioista ja toisista asioista, mutta pääsimme yhteisymmärrykseen, Aaltonen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat