Musiikkialalla häirintää tapahtuu muun muassa gaaloissa – "Osa nuorista artisteista ei halua edes mennä näihin tilaisuuksiin"

Muusikkopiirien ahdistelutapaukset puhuttavat – näin asiaa kommentoi Muusikkojen liitto 12:21
Katso video: Musiikkialan ahdistelutapaukset puhuttavat – näin asiaa kommentoi Muusikkojen liitto.

Punk- ja metallimusiikin piireistä on julkaistu useita epäiltyjä häirintätapauksia sosiaalisessa mediassa. Muusikkojen liiton varapuheenjohtajan mukaan ongelma ei sitoudu tiettyihin musiikkilajeihin.

Moni on järkyttynyt viime päivien paljastuksista liittyen musiikkipiireissä tapahtuneeseen epäilltyyn seksuaaliseen häirintään ja ahdisteluun.

Muusikkojen liiton varapuheenjohtaja Pekka Lehti kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että ongelma on ollut tiedossa jo pidempään.

– Ei ole yllätys, että musiikkialalla on seksuaalista häirintää, Lehti sanoo.

– Teimme vuonna 2018, eli MeToo-liikkeen aikaan kyselyn, jossa kysyimme jäsenistöltä, ovatko he kokeneet seksuaalista häirintää työtehtävissä tai työpaikoilla, ja siinä ilmeni, että sitä tapahtuu tosi paljon, hän jatkaa.

Muusikkojen liiton kyselyn perusteella jopa noin 50 prosenttia naisvastaajista on joutunut työtilanteessa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. 

– Häirintää kohdataan työpaikoilla samalla tapaa kuin yleensäkin, että valta-asemassa ylempänä oleva häiritsee työntekijää, Lehti kertoo. 

Häirintä tapahtuu monesti julkisesti

Muusikot kohtaavat Lehden mukaan seksuaalista häirintää monesti hyvin julkisilla paikoilla. Miesartistien kokema häirintä tapahtuu enemmän esimerkiksi keikoilla yleisön puolesta.

– Esiintymistilanteissa esimerkiksi rytmimusiikin puolella klubeilla voi tulla häirintää ihan yleisönkin puolesta, hän kertoo. 

Lehden mukaan myös esimerkiksi musiikkialan gaaloissa monet kohtaavat häirintää. 

– Osa nuorista artisteista ei halua edes mennä näihin tilaisuuksiin, Lehti sanoo. 

Lehden mukaan viime päivien keskustelu on erittäin tervetullutta, jotta musiikkialalla laajalle levittynyttä ongelmaa päästään kitkemään pois. 

– On hyvä, että näitä asioita tulee esille, jotta näistä päästään keskustelemaan, ja pääsemme toimimaan sen eteen, että tämä saataisiin kitkettyä pois, hän sanoo. 

Katso MTV Uutiset Liven haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

- - - 

Mikäli olet kokenut seksuaalista häirintää tai väkivaltaa, rikosuhripäivystys 116 006 palvelee kesällä suomeksi ma–pe klo 9–15 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen kriisipäivystys seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille palvelee puhelinnumerossa 0800-97899.

Lue myös:

    Uusimmat