Mainos

Musharraf asettui virallisesti ehdolle presidentiksi

Pakistanin korkein oikeus käsittelee parhaillaan valituksia Musharrafin aikeista tulla valituksi toiselle kaudelle.

Pakistanin sotilashallitsija Pervez Musharraf on asettunut virallisesti ehdolle presidentinvaaleissa. Pääministeri Shaukat Aziz ja hallituspuolueen edustajat jättivät ehdokkuutta koskevat paperit vaaliviranomaisille aamulla.

- Tämä on historiallinen päivä Pakistanille. Presidentti Pervez Musharraf on Pakistanin muslimiliiton ja sen liittolaisten ehdokas ja hän tulee menestymään, Aziz iloitsi toimittajille.

Tulevaa voittoa saattaa kuitenkin himmentää se, että osa oppositiopuolueista päätti erota sekä osavaltioiden että liittovaltion parlamenteista. Näiden sekä senaatin yhteinen vaalikollegio äänestää presidentistä ennen kuin ne hajotetaan ensi vuoden parlamenttivaalien jälkeen.

Oppositio haluaisi kuitenkin, että uudet parlamentit valitsisivat presidentin.

Musharrafin voittokulkua saattaa haitata myös Pakistanin korkein oikeus. Se käsittelee parhaillaan valituksia Musharrafin aikeista tulla valituksi toiselle kaudelle ja sen on määrä antaa päätöksensä asiasta huomenna.

Jos korkein oikeus estää Musharrafin uudelleenvalinnan, tarkkailijoiden mukaan hän saattaa julistaa maahan hätätilan, hajottaa parlamentin tai hakea parlamenteilta presidentin valtakirjaa siviilinä parlamenttivaalien jälkeen.

Arvostelijoiden mielestä Musharrafin olisi jätettävä paikkansa armeijan johdossa ennen kuin hänen jatkokaudestaan äänestetään ensi viikolla.

Musharraf on luvannut luopua armeijan ylipäällikkyydestä, jos hänet valitaan toiselle kaudelle. Musharraf nousi valtaan sotilasvallankaappauksella 1999.

Maan entisen pääministerin Benazir Bhutton Pakistanin kansanpuolueen veteraanipoliitikko Makhdoom Amin Faheem asettui niin ikään ehdolle vaalissa tänään. Lisäksi paperinsa jättivät useat muut tuntemattomammat ehdokkaat. Lopullinen ehdokaslista julkaistaan maanantaina.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.