Munatilojen salmonellaselvitys vie viikkoja

Rehuraision kananrehusta löytyneen salmonellan levinneisyyden selvittäminen vienee viikkoja. Alustavien arvioiden mukaan viallista rehua on mennyt ainakin 26 tilalle, mutta maatalouskaupan kautta sitä on voinut päätyä useammillekin pientiloille.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira käy Rehuraision kanssa läpi toimituserät, minkä jälkeen tarkastajat ottavat kanaloista kakkanäytteet. Varotoimena jo menneet rehuerät vedetään takaisin ja ne korvataan puhtailla tuotteilla. Myös rehun tuotantolinja puhdistetaan.

- Tämä viikko menee varmasti näytteidenotossa. Sen jälkeen kunkin näytteen salmonella-analyysi Eviran laboratoriossa vie nelisen päivää. Kaikkineen kyseessä on viikkojen urakka, arvioi yksikönjohtaja Kaija Varimo Evirasta.

Jos kanoista löydetään salmonellaa, eläimet hävitetään eikä kananmunia päästetä markkinoille.

Rehuraisio korvaa, vakuutus turvaa

Varimon mukaan monilla tiloilla on salmonellavakuutus, joka kattaa mahdollisia vahinkoja. Salmonellavakuutus tuli käyttöön vuoden 1995 salmonellaepidemian jälkeen. Se voidaan myöntää tiloille, jotka käyttävät valvottua rehua.

Rehuraisio puolestaan kantaa tuotevastuunsa toimittamalla tiloille uudet rehuerät viallisiksi epäiltyjen tilalle.

Suomessa on noin 900 munakanatilaa. Viime viikolla salmonellaa löytyi kolmelta tilalta. Ensin niiden tuottamat munat aiottiin vetää pois markkinoilta, mutta sitten niistä ei katsottu aiheutuvan vaaraa kuluttajille.

Salmonellatapauksia ei ole tullut esiin aiemmin 2000-luvulla, eikä Rehuraision tuotteissa koskaan. Rehun raaka-aineesta voi olla kymmenisen prosenttia saastunutta, mutta tuotantoprosessissa se normaalisti eliminoituu.

Nyt löydetyn salmonellabakteerin arvellaan päätyneen Kanatiiviste-nimiseen tuotteeseen ulkomaisesta soijarouheesta.

Varimon mukaan munakanatilojen käyttämä rehu on toisenlaista kuin siipikarjatilojen, joten mitään riskiä esimerkiksi broilerin käytössä ei ole. Niin ikään kananmunia voi turvallisesti käyttää raakanakin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat