Jos levittää aurinkovoidetta aamulla, suojaako se vielä keskipäivällä? Näin kauan aurinkovoide toimii

1:08

Aurinkovoide ei suojaa kertalevityksellä koko päivää!

Videolla tärkeää asiaa kesäturvallisuudesta: Mistä tunnistaa hukkuvan ihmisen? 

Kun levität aamulla aurinkovoidetta ihollesi, se ei suojaa koko päivää. Suojakerroin toimii sataprosenttisesti kaksi tuntia voiteen levittämisestä, kertoo Business Insider.

– Kun puhutaan siitä, että aurinkovoidetta pitäisi laittaa lisää aina kahden tunnin välein, syy tuohon lukuun on se, miten auringonsuojakerrointa testataan, kertoo lehden haastattelema dermatologi John Zampella.

Aurinkovoiteen numero suojaustehoon kahden tunnin aikana

Aurinkovoiteen numero perustuu Zampellan mukaan siihen, miten moninkertaista suojaa voide antaa aurinkoa vastaan kahden tunnin aikana. Suojakertoimesta käytetään lyhennettä SPF, joka tulee sanoista sun protection factor, auringon suojakerroin. Tarkista myös, että aurinkorasvastasi löytyy tärkeä merkintä!

Jos levität suojakertoimen 50 omaavaa voidetta kymmeneltä aamulla, se suojaa Zampellan mukaan edelleen "jonkun verran” keskipäivällä.

– Mutta SPF 50 ei enää pidä paikkaansa, hän sanoo.

Kuluttajat eivät annostele aurinkovoiteita niin paksusti kuin suojakerrointesteissä

Tehokasta suojaa tarjoavat voiteet kertoimella 30–50. Tutkimusten mukaan kuluttajat eivät kuitenkaan annostele aurinkovoiteita niin paksusti kuin suojakerrointesteissä.

Testissä voidetta käytetään kaksi milligrammaa neliösenttimetrillä, mutta kuluttajat saattavat käyttää voidetta vain 0,4–1 milligrammaa neliösentillä. Tällöin suojausteho jää pienemmäksi kuin pakkauksessa on ilmoitettu.

Ongelmaa voi ratkaista korkean suojakertoimen voiteella, tai levittämällä voidetta uudelleen jo 20–30 minuutin kuluttua.

Muista huomioida myös päälaki

Aurinkosuojavoidetta tulisi levittää usein ja varsinkin herkille alueille, kuten korviin, otsaan, poskiin ja nenään. Ennen kesäisiä rantapäiviä voiteen voi levittää vaikkapa hampaiden harjaamisen jälkeen, jotta siitä muodostuu tapa.

Muista huomioida kaikki ihoalueet: miehillä hiukseton päälaki saattaa unohtua, ja naisilla voidetta tulisi levittää myös vaatteiden alta näkyvälle rintakehän alueelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja