Muistatko tämän? SM-liiga-seurassa käytiin poikkeuksellisen ruma valtataistelu – Juhani Tamminen julkisen kalistelun keskiössä

Tulosruutu helmikuu 2004: Porin Ässissä julkinen valtataistelu – toimitusjohtaja Juhani Tamminen keskiössä 1:59
Tulosruutu helmikuu 2004: Porin Ässissä julkinen valtataistelu – toimitusjohtaja Juhani Tamminen keskiössä.

20 vuotta sitten Porin Ässät kamppaili kiivaasti paikasta SM-liigan pudotuspeleissä, aivan kuten tälläkin kaudella. Samaan aikaan seurassa kuitenkin kuohui toden teolla. Kiivasta valtataistelua käytiin poikkeuksellisella tavalla julkisuudessa.

Kaksi edellistä kautta Ässien päävalmentajana toiminut Juhani Tamminen oli siirtynyt seuran toimitusjohtajan pallille kaudelle 2003-2004. Jakso toimitusjohtajana jäi lyhyeksi, sillä Tamminen irtisanoutui runkosarjan päätyttyä maaliskuussa. Tamminen oli ajautunut törmäyskurssille päävalmentaja Mika Toivolan kanssa. Nuoren polven totaalivalmentajan ja vanhan polven kynäilijän ajatukset eivät kohdanneet, kuten MTV:n jutussa todettiin 20 vuotta sitten. 

MTV3:n Tulosruutu paljasti 20 vuotta sitten helmikuussa, kuinka valtataistelu seuran sisällä kärjistyi ensimmäisen kerran jo ennen joulua, kun Tamminen tarjosi itseään päävalmentajaksi päävalmentajan paikalle.

Voit katsoa Tulosruudun jutun 20 vuoden takaisesta poikkeuksellisesta valtataistelusta pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Ässät jäi lopulta ulos kevään 2004 pudotuspeleistä ja samoin päättyi Tammisen aika porilaisseurassa. Ässät jäi runkosarjassa sijalle 11, kaksi pistettä viimeisen pudotuspelipaikan vienyttä JYPiä perässä. Seura jäi kuudetta kertaa peräjälkeen pudotuspelien ulkopuolelle.

Kauden päätyttyä likapyykki alkoi pyöriä koneessa kiihtyvään tahtiin. Ässien kausi oli pettymys pelillisesti ja taloudellisesti. Yleisömäärä jäi tavoitteesta.

Viikko runkosarjan päättymisen jälkeen Tamminen antoi ymmärtää, että jonkun oli lähdettävä seurasta. Toimitusjohtaja Tamminen ja Ässien hallituksen puheenjohtaja Pentti Ahola olivat ajautuneet sivuraiteelle. MTV kertoi 12. maaliskuuta, että viimeinen pisara oli, kun Ahola totesi viimeisen runkosarjan ottelun jälkeen koko organisaatiossa olevan analyysin paikka.

– Jos lähiviikkoina ei johdossa tapahdu muutoksia, olen valmis pudottamaan toimistohuoneeni avaimet pöydälle ja kääntämään autoni nokan kohti Turkua, Tamminen sanoi.

Ahola totesi tuolloin, että seuraa pitäisi kehittää yhteishengessä.

– En lähde tässä vaiheessa kommentoimaan Tammisen mielipiteitä. Totean vain, että ne kuulostavat kokemattoman toimitusjohtajan ajatuksilta, Ahola kiteytti.

Tammista nyppi myös Toivolan valmentama pelitapa. Tamminen ei MTV:n jutun mukaan puuttunut kauden aikana varsinaisesti valmentamiseen, mutta kertoi kauden aikana moneen kertaan hallitukselle, että valmennuksessa on ollut puutteita.

– Suurin virhe oli pelitapa. Ei porilainen kiekkoyleisö halua nähdä pelkkää peruuttamista. Oli otteluja, joita en yksinkertaisesti voinut katsella loppuun asti, niin surkeaa peli oli. Ja millä viisikkopeli saadaan paremmaksi, ei millään muulla kuin harjoittelemalla, Tamminen jyrisi kauden jälkeen ja vakuutti joukkueen porskuttaneen kuuden joukkoon hänen valmennuksessaan. 

Myös Toivola myönsi kauden olleen pettymys, mutta ei halunnut ruotia tilannetta seurassa sen tarkemmin.

– En lähde loanheittoon mukaan ainakaan toistaiseksi, Toivola sanoi. 

– Kausi oli suuri pettymys. Ykkösvalmentajana koen tietysti epäonnistuneeni.

Kaksikon välejä hiersi muun muassa joidenkin pelaajien tilanne. Tamminen oli syyttänyt päävalmentajaa siitä, että maalivahti Scott Langkow otettiin liian aikaisin sairaslistalta maalille. Toivola kiisti syytökset jyrkästi.

Ei pidä paikkaansa. Se oli nimenomaan Tamminen, joka sanoi, että laatikkoon vaan.

Valmennusta puolestaan ärsytti Tammisen päätös kutsua tähtihyökkääjä Marko Kivenmäki neuvottelemaan jatkosopimuksesta tärkeän Blues-ottelun aamuna. 

Kokemattoman toimitusjohtajan ratkaisu, Toivola kuittasi.

Kivenmäki jätti sopimuksen allekirjoittamatta. Tammisen tarjoama summa oli liian pieni.

Kaksi päivää myöhemmin 15. maaliskuuta MTV uutisoi Tammisen lähdöstä. Sukset olivat liian pahasti ristissä Aholan kanssa. Tamminen arvioi oman asemansa niin vaikeaksi, että irtisanoutui toimitusjohtajan roolistaan.

– Tapoihini kuuluu, että pistän kaikki peliin. Niin tein nytkin. Asetin kovat tavoitteet itselleni. Monessa niissä onnistuin, mutta en kaikissa. Kausi oli rikas, mutta raskas. Jääkiekkoilun tekeminen sen kaikilla osa-alueilla on mielenkiintoista, mutta myös raastavaa.
 

Lue myös:

    Uusimmat