Ilveksen urheilupomo kieltäytyi analysoimasta rajua pettymystä – joukkueeseen tulossa suuria muutoksia

Petri Kontiola pokkasi mitalin, Nokia Arena villiintyi 0:26
Ilveksen ykkössentteri Petri Kontiola lopetti uransa pronssimitali kaulassa.

Ilveksen kausi päättyi torstaina pronssimitalit kaulassa, kun HIFK kaatui Tampereella maalein 3–2. Suomen mestaruutta jahtaavalle seuralle kauden lopputulema oli rankka pettymys. Urheilujohtaja Timo Koskela ei halunnut analysoida kauden lopputulemaan johtaneita syitä MTV Urheilun haastattelussa.

Vielä vuosi sitten pronssi maistui makeasti Tampereen kelta-vihreälle kiekkokansalle. Lähes 12 000 katsojaa hurrasi Nokia Arenassa, kun Ilves katkaisi 21 vuoden mitalittoman putkensa. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä.

Viime viikon välierätappio Pelicansille oli pettymys paitsi seuralle myös kannattajille. Torstain HIFK-kamppailua seurasi vain 8 044 silmäparia.

Hieno lukema sekin, mutta lähes 4 000 katsojaa vähemmän kuin vuosi sitten.

Urheilujohtaja Timo Koskela ei halunnut tarkemmin analysoida Ilveksen kauden edesottamuksia ja syitä pettymykseen, kun MTV Urheilu tavoitti hänet ennen torstain pronssiottelua.

– Isompien analyysien aika on myöhemmin, Koskela totesi.

– Varmasti, jos ollaan välierissä, on tehty asioita oikein. Mutta parannettavaakin jäi myös paljon, ilman muuta.

Ilves on viime kausina noussut SM-liigassa niin sanottujen suurten joukkoon. Hurjan taloudellisen tuloksen viime tilikaudella takonut seura tavoittelee ratkaisevan askeleen ottamista myös urheilullisesti, mutta toistaiseksi jostakin on jäänyt vajaaksi.

Mistä, sitä Koskela ei tässä vaiheessa halua ainakaan julkisesti ruotia.

– On liian aikaista tehdä nyt isoja analyyseja. Meidän täytyy pohtia koko kautta ensin rauhassa laajemmassa näkökulmassa yhdessä.

"Organisaation yhteinen päätös"

Runkosarjassa Tapparan jälkeen kakkoseksi sijoittunut Ilves lähti pudotuspeleihin suurin odotuksin. Julkisuudessa rummutettiin yleisesti Tampereen paikallista finaalisarjaa Tapparaa vastaan. Siinä määrin suurina ennakkosuosikkeina tamperelaisseurat nähtiin.

Tappara hoiti oman osuutensa kaatamalla välierissä HIFK:n. Ilves sen sijaan kompastui runkosarjan neloseen Pelicansiin. Lahtelaiset järjestivät jättiyllätyksen, kun Ilves kaatui voitoin 4–2.

Ilves hallitsi pitkiä jaksoja, loi paikkoja, mutta maalinteko osoittautui lähes mahdottomaksi. Kylmäverinen viimeistelijä puuttui.

Koskela ei ota kantaa siihen, oliko joukkue koottu oikein.

– Kun pelataan paras seitsemästä -sarjaa, parempi joukkue menee jatkoon. Meillä oli hyvä joukkue, mutta Pelicansilla vielä parempi ja he ansaitsivat paikkansa finaaleissa.

Moni odotti Ilveksen liittyvän seurojen kilpalaulantaan ja vahvistavan joukkuettaan siirtorajalla helmikuussa. Haaviin tarttui ainoastan puolustaja Greg Moro SaiPasta. Jarno Koskiranta ja Filip Westerlund liittyivät joukkueeseen jo tammikuussa.

Kärkiosaaminen jäi hankinnoista varsinkin Ilves-kannattajien pettymykseksi puuttumaan.

Koskelan mukaan päätös jättää suuret hankinnat siirtorajalla tekemättä tehtiin seurassa yhteisesti.

– Se oli organisaation yhteinen päätös. Koimme, että se oli oikea ratkaisu. Näissä tilanteissa vaikuttavat myös aina saatavilla olevat pelaajat ja niiden hinnat.

Ilves vastasi kenties koko kauden kohahduttavimmasta muutoksesta, kun se antoi potkut päävalmentajalleen Jouko Myrrälle jo lokakuussa. Erikoiseksi ratkaisun teki se, että Ilves johti sarjaa Myrrän saadessa kalossin kuvan takalistoonsa.

Näin tilalle tullut Antti Pennanen päätyi pelaamaan Myrrän pelitavalle kootulla joukkueella. Sillä ei Koskelan mielestä ollut vaikutusta Ilveksen kauden lopputulemaan.

"Emme ole vielä valmiita"

Ilveksen joukkue kokee suuren mullistuksen ensi kaudeksi. Nykyjoukkueen rungosta poistuvat mediatietojen mukaan muiden muassa ykkösmaalivahti Marek Langhamer ja sentteri Tommi Tikka, ykkössentteri Petri Kontiola sekä kesken kauden SaiPasta tullut Jarno Koskiranta lopettavat uransa. Monen muun pelaajan tilanne on vielä epäselvä.

Koskela kommentoi ensi kauden joukkueen tilannetta varovaisesti.

– Emme ole vielä valmiita, mutta kokonaisuuden osalta ollaan hyvässä vaiheessa.

Koskela ei halua ottaa kantaa siihen, painottuuko ensi kauden pelaajistossa jotkin toiset ominaisuudet nyt, kun Pennanen on mukana joukkueen kokoamisessa.

– Koitamme aina saada parhaan mahdollisen joukkueen jalkeille. Joka vuosi. Kommentoidaan ensi kauden rakennetta sitten, kun julkistamme pelaajia.

Huimat määrät yleisöä otteluihinsa vetänyt Ilves tehnee jälleen erinomaisen taloudellisen tuloksen. Nouseeko pelaajabudjetti?

– Nämä ovat Ilveksen hallituksen asioita, he päättävät pelaajabudjetin.

Lue myös:

    Uusimmat