Ärsytetty Juhani Tamminen jysäytti uutispommin – kiekkopersoona palaa nyt valmennusuransa käännekohtaan: "Varastin julkisuuden"

Kärpät antoi Juhani Tammiselle potkut tammikuussa 2001 –"Luottamuspula seurajohdon ja Tammisen välillä" 2:18
Tulosruutu raportoi, kun Kärpät antoi Juhani Tammiselle potkut tammikuussa 2001.

Juhani Tamminen oli luomassa Kärppien buumia 1990-luvun lopulla ja valmensi joukkueen SM-liigaan. Kaikki päättyi potkuihin 20 vuotta sitten. Mitä Tamminen ajattelee niistä nyt?

Oulun Kärpät lähti suurin toivein takaisin SM-liigaan kaudella 2000-2001. Joulun aikoihin tilanne alkoi näyttää heikolta, ja tammikuussa 2001 oli ratkaisujen aika. 

Pääkuvan videolla Tulosruudun juttu siitä, kun Kärpät antoi Juhani Tammiselle potkut tammikuussa 2001. Miten Tamminen reagoi tuolloin? Se selviää videolta. 

Kärpät oli ajautunut kuuden ottelun tappioputkeen ja joukkue valahti sarjataulukossa kymmenenneksi. Heikko menestys ja luottamuspula johti siihen, että Kärppien johto päätti antaa potkut Tammiselle. Tilalle tuli Kari Heikkilä, jolla oli jo valmiina sopimus seuraavaksi kaudeksi. 

Tamminen kritisoi Tulosruudussa tapaa, jolla potkuista ilmoitettiin. Palavereja ei pidetty kasvokkain, vaan Tamminen sai tiedon puhelimella. 

Tapahtumasarja on Tammisen tuoreessa muistissa 20 vuoden jälkeenkin. 

– Mittarissa oli kuitenkin jo reilut 50 vuotta ja tiesin sinänsä alan lainalaisuudet, Tamminen sanoo nyt MTV Urheilulle. 

– Sanoin veljille, että nämä potkut olivat otsikolla unfair, Suomen Turussa sanotaan, että perseestä. Olen itsekin antanut potkuja, mutta se on tapahtunut face to face.

Lippalakkikundit sivuun

Tammisen ajanjakso Kärpissä jäi kuitenkin vahvasti myönteisen puolelle. Hän oli luomassa valtakunnallista ilmiötä ja suomalaista suurseuraa, joka nousi konkurssin partaalta SM-liigan huipulle. 

Tamminen kehuu puheenjohtaja Seppo Arposta, joka ymmärsi pyytää toimitusjohtajaksi Juha Junnon Kuopiosta. Tamminen tuli vauhdittamaan Junnon pyynnöstä muutosta valmentajaksi 1998, ja liiganousu tapahtui keväällä 2000. 

– Jos lippalakkikundit olisivat saaneet jatkaa siellä hommia, Kärpät pelaisi jossain ulkojäillä kakkosdivarissa.

– Eivät ne tauno tasalakit olisi uskaltaneet mitään Jorma Ollilaa mennä tapaamaan Nokialle. Nyt niistä tuli meidän pääsponsori ja Ollila tuli Learjetillä pudottamaan avauskiekkoa. 

"Varastin julkisuuden"

Vaikka Tamminen oli valmentajan pallilla, hän teki heti selväksi, että itse peli on vain osa bisnestä. Kärppien piti saada brändistään kiinnostava tavalla tai toisella. 

– Jos ei tee jotain joka päivä, liigajoukkue unohtuu. Jos tarinaa ei ole, se täytyy keksiä ja tuoda esiin 365 päivänä vuodessa. 

Kärpät joutui tekemään tosissaan hommia varsinkin divariaikoina, että se sai Raksilan hallin täyteen. Kun pallo lähti pyörimään, kiinnostus räjähti käsiin. 

– Varastin julkisuuden, mutta se on tapani tehdä tätä juttua. Ei halliin saa muuten 6 700 katsojaa Heinolan Kiekkoa tai Järvenpään Haukkoja vastaan. 

Alla oleva video: Juhani Tamminen täräytti päivä Kärpät-potkujen jälkeen yllätysuutisen erittäin värikkäin saatesanoin: valmennusura on ohi! Juttu jatkuu videon alla.

Kärpistä potkut saanut Juhani Tamminen yllätti tammikuussa 2001: valmennusura päättyy! 1:19
Juhani Tamminen ilmoitti lopettavansa valmentamisen, mutta hän palasi kuitenkin myöhemmin penkin taakse. 

"Kysyntää joka puolella"

Tamminen kertoi potkujen jälkeen lopettavansa valmentamisen 16 vuoden jälkeen ja siirtyvänsä yritysvalmennuksen pariin. Se onkin pysynyt vuosien varrella mukana, mutta Tamilla oli vielä annettavaan kiekkokehiin monessa roolissa. 

Tamminen työskenteli 2001–03 Porin Ässien toimitusjohtajana, kunnes veri veti valmennustöihin Mestiksessä pelanneessa Vaasan Sportissa vuonna 2004. 

Vaasassakin nousi iso kiekkobuumi, vaikka Sport ei vielä Tammisen aikana SM-liigaan noussutkaan. 

– Aina kysyntää on joka puolella. Haasteen pitää kuitenkin olla poikkeuksellinen, että lähden mukaan. 

– Useimmiten puhutaan mestaruudesta tai sarjanoususta, mutta mielestäni buumi on vielä kovempi juttu. Me saimme koko Pohjanmaan innostumaan kiekosta. 

Lue myös:

    Uusimmat