Vitsit lihottavat nuoria? Akateemikot huolissaan meemien haitallisuudesta

Hauskat meemit lihottavat nuoria? 0:30

Brittiläiset akateemikot pelkäävät meemien lietsovan nuorten epäterveellisiä elämäntapoja ja normalisoivan ei-toivottua käytöstä. Akateemikkojen lainsäätäjille lähettämästä kirjeestä kertoo muun muassa CNN.

Brittiläiset Loughboroughin yliopiston akateemikot lienevät direktiivistä innoissaan. Mikäli meemit vähenisivät, Iso-Britanniaa riivaavaa ylipaino-ongelma saattaisi helpottaa. Viisi lääkäriä ja professoria nimittäin väittää lainsäätäjille lähettämässään kirjeessä, että meemit kannustavat epäterveelliseen ruokavalioon ja ihannoivat ylipainoa.

Viihdyttävää vai haitallista? 

Meemeillä tarkoitetaan tavallisesti humoristista kuvan ja tekstin yhdistelmää, joka leviää internetissä ihmiseltä toiselle. Akateemikkojen lähettämässä kirjeessä nuorten terveyden kannalta haitallisista meemeistä annetaan muutama esimerkki.

Yhdessä ylipainoinen poika puhuu puhelimeen. Kuvan päällä on teksti ”Ilmaista ruokaa? Laskekaa minut mukaan!”.

Toisessa kolmen eri lihaksikkaan vartalotyypin viereen on aseteltu neljäs, pizzan ja hampurilaisten kuvista muodostettu keho. Sen alla on teksti ”minä”.

Kolmas tutkijoita huolestuttava meemi on jaettu #cleaneating-tunnisteella (suom. puhdas ruokavalio). Kuvassa on suklaata ja saippuaa sekä kuvateksti ”pesin juuri tämän suklaan saippualla”.

Internet-meemit nähdään tyypillisesti viihdyttävinä, mutta akateemikkojen mukaan ne voivat myös edustaa nuorisolle haitallista kehonkuvaa ja elintapoja.

Normalisoivat ei-toivottua käytöstä? 

Sen lisäksi, että kirjeen kirjoittaneet akateemikot uskovat meemeillä olevan haitallinen vaikutus nuorten painonhallintaan, he näkevät internetissä leviävissä kuvissa muitakin ongelmia.

Meemit voivat heidän mielestään potentiaalisesti normalisoida ei-toivottua käytöstä, sillä niissä nauretaan usein ihmisten rodulle, sukupuolelle, etniselle alkuperälle, seksuaalisuudelle, kehon muodolle ja uskonnolle.

"Olen ostoseksuaali. Osta minulle ruokaa, niin minusta tulee seksuaalinen." Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

"Tyttöystävä: 'Kuka oikein on hälytyskello, ja miksi hän soittaa sinulle klo 6.45?' Tällainen on ilmeeni."Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja