Muistatko kanalaharrastaja Joannan ”idiootin” kukon, Martin? Nyt Martti pelkää omia poikasiaan – ja parven kanoilla alkavat mennä hermot

0:27

MTV Uutiset kirjoitti aiemmin heinäkuussa harvinaisesta, mutta oikukkaasta kukosta, Martista. Nyt Martti on saanut omia poikasia – ja niiden kuoriutuminen oli kukolle aikamoinen järkytys.

Loimaalla asuva Joanna Jokinen, 27, on kanalaharrastaja, jonka omistaman kanaparven pääkukko Martti luistaa tehtävistään. Viime aikoina Martti on muun muassa lopettanut kiekumisen, sillä parven muut nuoremmat kukot tuntuvat Martin mielestä hoitavan sen mallikkaasti hänen puolestaan. 

Normaalisti kukot ovat reviiritietoisia ja puolustaisivat pääkukon asemaansa, mutta sellainen ei Marttia tunnu kiinnostavan. 

Hiljattain Martti sai myös Elsa-kanan kanssa jälkikasvua. 

– Kun tiput kuoriutuivat ja lähtivät sitten liikkumaan emon alta, se oli Martille järkytys. Se katsoi niitä silmät ymmyrkäisinä ja poistui sitten paikalta seiniä pitkin, Joanna kuvailee nauraen. 

– Siinä ihan huomasi sen Martin ajatuksen: Elsa-emon alla oli aiemmin ollut monet jalat, mutta nyt nuo samat pienet jalat lähtivät liikkumaan.  

Martti on kissojen ystävä

Omien kanojensa suojeleminen tai lauman johtaminen eivät Marttia juuri innosta.

– Marttihan pelkää melkein mitä tahansa, mutta kissoja se ei pelkää. Vaikka kissat juuri olisivat oikeasti Martin ja kanojen uhka. Omat kissamme eivät kanoille mitään tee, mutta naapurin kissoista ei ole mitään takeita.

Martti on ensi keväänä jo kaksivuotias, joten sen pitäisi olla jo valmis ottamaan vastuuta lauman johtamisesta. Jotkut kanat ovatkin alkaneet vastatoimiin töistään luistavaa Marttia kohtaan.

– Nyt kanoilla on alkanut mennä Marttiin hermot. Muutama kana onkin ryhtynyt ottamaan johtajakanan asemaa, kun Martti ei näytä osaavan laumanjohtajan roolia, Joanna pohtii.

Tuleva talvi on Martille aikuistumisen paikka

Tulevana talvena Martti saa ensimmäistä kertaa olla sisätiloissa parvensa ainut kukko. Kanat jaetaan kahteen joukkoon, ja Martti saa 7 kanan laumasta päävastuun.

– Olisiko tämä nyt se aikuistumisen paikka Martille?, Joanna miettii.

Pohdimmekin lopuksi, miten Martti tulee suhtautumaan tulevaan talveen. Kanat saavat ulkoilla lumen tuloon asti, ja viime talvena Martti sai jonkinlaista käsitystä lumesta. Lumeen se suhtautui omaan erikoiseen tapaansa.

– Viime talvena Martti eteni lumessa yhdellä jalalla hyppien. Se käveli keskelle pihaa ja jäi sinne seisomaan yhdellä jalalla. Ei se osannut tulla itse takaisin sisälle, Joanna kuvailee.

Martin kanssa elämä ei takuulla ole tylsää – niin yllätykselliseltä erikoisen kukon arki kuulostaa. Joanna kertoo, että hän on ollut kanaharrastajana jo vuosia ja lisää, että pääsääntöisesti kanat ovat varsin fiksuja eläimiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja