Kanalaharrastaja osti harvinaisen kukon, joka paljastui tavallista oikukkaammaksi – "Martti johdattelee kanat kaikenlaisiin, no ongelmiin"

0:37

Kanojen kasvatusta harrastava Joanna Jokinen, 27, ylläpitää Loimijoen tila-sivua Facebookissa, jossa kertoo siipikarjansa elämästä. Nyt Jokinen on kertonut kukostaan Martista, joka on persoonaltaan enemmän kuin värikäs tapaus.

– Parven pääkukkona Martin pitäisi olla puolustamassa kanojansa, mutta Martti juoksee itse ensimmäisenä karkuun varaan uhatessa, Jokinen naurahtaa. 


Niin sanottua pääkukkoa eivät johtajan hommat muutenkaan suuremmin kiinnosta, Jokinen summaa.

Martti muun muassa johdattelee usein parvensa harhateille ja jopa vaarallisille vesille. Välillä tempaukset ovat vieneet parven naapurin pihamaalle mutta toisinaan myös läheiselle autotielle.

– Martti on sellainen, että se johdattelee kanat kaikenlaisiin, no ongelmiin.

Joskus itsepäinen Martti taas lähtee omille teilleen. Jos parvi on ollut matkassa mukana kanat ovat ihan "pöheleitä siinä vaiheessa", kun kukko lähtee matkoihinsa, Jokinen kertoo Martin arjesta tilalla. 

Martti, Suomen oloissa harvinainen buff orpington -kukko, tuli taloon talvella. Aluksi Jokinen ajatteli kukon käytöksen johtuvan nuoruudesta tai kokemattomuudesta.

– Mutta nyt Martti on 1,5 vuoden ikäinen. Se on luonteenpiirre, hän on vähän hömeli. 

"Omat akat heitteillä"

Vaikka Martti ei ole osoittanut parven pääkukolle tyypillistä johtajuutta, niin komea kymmenenkiloinen kukko on kunnostautunut toisenlaisissa toimissa. 

Martin siipien suojassa ovat nimittäin oman parven lisäksi myös harakanpoikaset. Tai oikeastaan harakanpoikaset saavat kukolta oikeaa erityiskohtelua. 

– On ollut muutamia harakanpoikaisia, vähän uuvatteja kanssa, joita Martti on sitten höösännyt ja pitänyt kuin ominaan. 

Tosin tässä rytäkässä "omat akat" eli noin 40 siipikarjan parvi jää Jokisen mukaan usein heitteille. 

– Ehkä Martin parhaana puolena on kilttinä isähahmoja oleminen vähän kaikille, Jokinen nauraa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja