Mainos

Kesäkanat viihtyvät myös kaupungissa – "Fiksuja ja rohkeita otuksia"

Kirsi Koivunen ihastui viime kesän kanoihin niin, että hän aikoo ottaa kanoja myös tänä kesänä. – Yksi niistä tuli aina sisälle tutkimaan paikkoja, jos ovi oli auki. Nimesimme sen Rohkeaksi.

Kesäkanoja Urjalassa Pirkanmaalla vuokraava Jami Susijärvi kertoo kuulevansa säännöllisesti tämän kysymyksen: jos otan kesäkanoja, niin pitääkö ottaa myös kukko, jotta ne munivat? Vastaus on ei.

– Kanat munivat keskimäärin yhden munan vuorokaudessa joka tapauksessa. Ilman kukkoa munat eivät vain hedelmöity, eli niistä ei tule tipuja, Susijärvi selventää.

Kesäkanoja pitävän on hyvä tietää muun muassa nämä asiat:

  • Kesäkanojen pitäjän täytyy rekisteröityä oman kuntansa maaseututoimeen – tämä muun muassa eläintautiepidemioiden varalta
  • ​​​​​​​Ulkotarhasta kannattaa tehdä verkollinen ja katollinen
  • Eläintautien leviämisen estämiseksi ruokajätteen syöttäminen elintarviketuotantoeläimille on kiellettyä.

Lähteet: Evira, Suomen Kanayhdistys 

Susijärvien omistamalta Kuusikorven tilalta lähtee tänäkin kesänä noin 150 kanaa eri puolille Suomea. 

– Pohjoisimmat lähtevät Kuopioon, eteläisimmät Helsinkiin. Kiinnostus kesäkanoja kohtaan on kasvanut, mutta ongelmana on se, että kanoja vuokraavia tiloja ei ole monta.

Sammatissa asuva Kirsi Koivunen vuokrasi Kuusikorven tilalta kanoja ensimmäisen kerran viime kesänä.

– Meillä oli kolme kanaa ja kukko. Annoimme kanoille nimetkin: Justiina, Helmike ja Rohkea. Viimeisin sai nimensä siitä, että se tepasteli aina sisälle, jos ovi oli auki. Kukko nimettiin Jaskaksi. Hän oli todellinen herrasmies ja mieheni ehdoton suosikki, Koivunen kertoo.

– Kaksi koiraamme katselivat aluksi ihmeissään, että mitä otuksia nuo ovat. Mutta pian ne tottuivat ja seurailivat mielellään kanojen puuhia, Koivunen kertoo.

Koivusen perhe varasi kanoja myös täksi kesäksi.

– Taas tulee kolme kanaa ja kukko. Haemme munat kerran päivässä, joten tipuja niistä ei ehdi kuoriutua.

Kanoilta kielletty: avokado

Kuusikorven tilalta lähtevien kanojen mukana annetaan mukaan hieman kananruokaa, jolla pääsee alkuun. 

– Kanojen ruokkiminen on aika helppoa, niille voi esimerkiksi jättää kerralla suuremman annoksen, ne syövät sitten sitä mukaa, kun niillä on nälkä.

– On kuitenkin yksi ruoka-aine, mitä kanoille ei ehdottomasti saa antaa: avokado. Se on suurimmalle osalle eläimistä myrkyllinen, niin myös kanalle. Myöskään näitä ruoka-aineita ei kanoille suositella: raaka sipuli, paprika ja raaka kala, sillä nämä aineet maistuvat myös kanojen munissa. Kesäisin on hyvä antaa tuoretta ravintoa, kun sitä on paljon tarjolla. 

Joukosta löytyy aina pomo

Jami Susijärven mukaan kanat ovat seurallisia eläimiä, joiden joukossa on myös persoonallisuuksia.

– Aina joku on selkeästi pomo, ja jotkut yksilöt ovat hyvinkin arkoja. Sitten on karkailevaa sorttia, lentävää sorttia ja niin edelleen.

– Lentotaito riippuu kanasta ja rodusta. Meillä olleista kanaroduista Hämeenmusta on sellainen, että niitä on löytynyt monta metriä korkean navetan katolta tai korkealta puusta.

Ei parvekkeelle

Kesäkanoja halajavan on hyvä tietää muutama asia ennen kuin tarttuu tuumasta toimeen. Kanoille pitää muun muassa olla kunnon tilat ja niiden hoitamiseen pitää sitoutua koko kesäksi.

– Kanojen pitämisestä täytyy ilmoittaa oman kuntansa viranomaiselle. Moni jättää tämän tekemättä, vaikkei se edes maksa mitään, ihmettelee Susijärvi.

– Kanoille voi tehdä tarhan pienellekin pihalle, mutta parvekkeelle niitä ei voi ottaa.

Kanoja ei kannata myöskään ottaa hetken mielijohteesta. 

– Vaikka kanat ovat todella helppohoitoisia, ei niitä voi jättää oman onnensa nojaan. Jos suunnitelmissa on pidempiä kesälomareissuja, niin kanoille pitää hankkia hoitaja. Kerran vuorokaudessa pitää käydä katsomassa, etteivät ne ole jumissa missään ja niillä on vettä ja ruokaa.

Pienelle pihalle kanoja kannattaa ottaa muutama – esimerkiksi kolme – jotta niillä on myös seuraa toisistaan.

– Kukonkin voi vuokrata, vaikka pakollista se ei ole. Kukko tuo kanoille turvallisuuden tunnetta, sillä se varoittaa muun muassa lähestyvästä vaarasta.

– Kaupunkialueella kannattaa kysyä kohteliaasti myös naapurin mielipidettä kukonottamiseen. Jotkut niistä ovat hyvin äänekkäitä.

Kirsi Koivunen kertoo viimekesäisen kukon kiekuneen joka aamu.

– Alkukesästä se kiekui tosi aikaisin, joskus neljän aikaan aamulla. Mutta mitä pimeämmäksi aamut kävivät syksyllä, sitä myöhemmin kukkokin kiekui. 

Lisätietoa kesäkanojen hankinnasta löytyy Suomen Kanayhdistyksen sivuilta. Kanojen pitämiseen liittyviin säädöksiin ja lakeihin voi tutustua Eviran sivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat