Muista tehdä yksi asia nettipankissasi ennen kuin lähdet ulkomaille – säästyt ikävältä yllätykseltä

Jos maksukortin maarajoituksia ei muista laajentaa ennen ulkomaan matkaa, maksaminen kohteessa ei välttämättä onnistu. Toisaalta maarajoitukset suojaavat, jos maksukortti esimerkiksi kopioidaan ulkomailla.

Ulkomaanreissulle lähtiessä on usein pitkä lista asioita, jotka pitää muistaa tarkastaa.

Kun olet tarkistanut passin voimassaolon, tarvittavat rokotteet, aurinkorasvan ja kameran akun, yksi oleellinen asia usein unohtuu.

Nordean kehitysjohtaja Tanja Erosen mukaan omalle pankille ei tarvitse varsinaisesti ilmoittaa ulkomaanmatkastaan etukäteen, mutta kortille asetetut maarajoitukset kannattaa tarkistaa nettipankista.

Maarajoitukset suojaavat väärinkäytöksiltä

Ennen matkalle lähtemistä maksukortin maarajoitukset kannattaa siis nettipankissa laajentaa koskemaan myös sitä maata, mihin on matkustamassa.

Muutoin saattaa päätyä tilanteeseen, jossa kaupan kassalla ei pystykään maksamaan ostoksiaan.

Suomeen palatessa maarajoitukset kannattaa myös pikaisesti palauttaa takaisin.

– Jos vaikka oma kortti on kopioitu ulkomailla, sillä ei voi tehdä mitään, jos maarajaus on rajattu taas pelkästään Suomeen matkan jälkeen, Eronen kertoo.

Voidaanko luottokortti sulkea pankin toimesta ilman ilmoitusta?

Jos pankista nähdään selvästi, että korttia käytetään rikollisiin tarkoituksiin, eli että kortti on kopioitu ja sitä käytetään holtittomasti, pankki voi sulkea kortin.

Toisin sanoen tilin tapahtumat alkavat muistuttamaan tyypillisesti sellaisia, mitä kopioidulle kortille tapahtuu.

Eronen kertoo, että Nordealla on käytössä maksutapahtumien automaattinen monitorointi.

– Ihan asiakkaan turvallisuudenkin kannalta voidaan sulkea kortti. Totta kai yritetään ensin tavoittaa asiakasta ja tarkistaa, onko hän tehnyt kyseisiä transaktioita, Eronen kertoo.

Katso myös: Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa 0:47
Vaikka kaksivaiheinen tunnistautuminen voi kuulostaa terminä monimutkaiselta, on se hyvin yksinkertainen tapa parantaa omaa tietoturvaa. Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Helinä Turunen kertoo, mistä on kyse.

Lue myös:

    Uusimmat