Mainos

Muista rapsutukset! Stressitilanteilla ikävä vaikutus koiriin – "voi tehdä lemmikeistä aggressiivisempia"

Negatiiviset kokemukset saattavat vaikuttaa koiran unen laatuun ja tätä kautta käytökseen, kertoo unkarilaistutkimus. 

Stressaavan päivän jälkeen monelle meistä voi olla vaikeuksia saada unta, ja seuraava yö meneekin helposti sängyssä pyörien. Tämä ongelma ei koske ainoastaan ihmisiä, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan myös koirat voivat kärsiä stressin aiheuttamista unihäiriöistä. Jopa lyhyt erossaoloaika omistajasta tai jokin uhkaava tilanne voi heittää koiran koko unirytmin päälaelleen.

Tutkimuksen johtavan tutkijan Anna Kisin mukaan ihmisillä stressi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, kun taas koirilla ongelmat ilmenevät pääasiassa unen aikana. Vaikka stressaantuneet koirat nukahtaisivatkin nopeasti, ne eivät saavuta unen aikana syvää unta, jolla on todettu olevan tärkeä rooli muun muassa tunteiden hallinnassa. 

Jokainen meistä tietää, kuinka huonolta olo heikosti nukutun yön jälkeen tuntuu, ja koirista voi tämän tutkimuksen perusteella tuntua täysin samalta stressaavan päivän jälkeen.  

Heikko unenlaatu voi tehdä koirista helposti aggressiivisia

Tutkimus toteutettiin laboratorio-olosuhteissa, jossa ennen nukahtamista koirille annettiin joko positiivinen tai negatiivinen kokemus. Positiivisessa ryhmässä olleille koirille puhuttiin ja heidän kanssaan vietettiin aikaa, kun taas negatiivisen kokemuksen ryhmässä lemmikit jätettiin yksin ilman huomiota. Yksin jättämisen jälkeen tutkija lähestyi niitä vielä hetken ajan uhkaavasti.

Tämän huonon kokemuksen jälkeen koirat nukahtivat kymmenessä minuutissa, ja tutkijat uskovatkin unen olevan yksi koirien keinoista poistaa stressiä. Iloisilta koirilta nukahtaminen vei keskimäärin 20 minuuttia. Vaikka molemmat ryhmän saivat suunnilleen saman määrän unta, stressaantuneiden koirien unenlaatu todettiin huomattavasti huonommaksi. 

– Jos tätä ei tapahdu usein, tämä ei ole koirille ongelma, mutta pidempi aika ilman hyvänlaatuista unta voi estää niitä käsittelemästä muistoja ja tunteita. Se voi tehdä lemmikeistä aggressiivisempia tai heikentää ammatillisia velvollisuuksia hoitavien koirien kykyä työskennellä, Kis selittää. 

Vaikka tutkimus on verrattain pieni, se antaa kuitenkin vahvistuksen sille, että positiivinen vuorovaikutus lemmikin kanssa on tärkeää sen yleiselle hyvinvoinnille. Taas yksi hyvä syy viettää pieni rapsutushetki lemmikin kanssa ennen nukkumaanmenoa. 

Lähde: DailyMail

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.