Laitatko koiralle radion päälle lähtiessäsi ulos? Ei ehkä kannattaisikaan

Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija 1:08
KATSO MYÖS: Saako koiraa lohduttaa jännittävässä tilanteessa? Näin vastaa asiantuntija: "Aina kannattaa miettiä, miten voin auttaa tätä koiraa..."

Saattaa tuntua ikävältä jättää koira yksin hiljaiseen kotiin, mutta rauha voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla koiralle parhaaksi.

Moni koiranomistaja jättää lemmikilleen radion päälle lähtiessään itse kotoa, jottei karvakorva tuntisi itseään hylätyksi. 

Aikaisemmat tutkimukset ovatkin Telegraphin mukaan osoittaneet, että radion tai klassisen musiikin kuuntelu saattaisi rauhoittaa yksin olevaa koiraa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan koira saattaisi kuitenkin hälyn sijaan nauttia hiljaisuudesta.

Tutkijat tarkkailivat koiria hiljaisuudessa ja eri äänimaisemissa

Pohjoisirlantilaisen Belfastin yliopiston Eläinten käyttäytymiskeskuksen johtaja Deborah Wells tutki hiljaisuuden ja taustaäänen vaikutuksia koirien käyttäytymiseen niiden jäädessä yksin.

Tutkimukseen osallistui 60 koiraa, joista jokainen jätettiin kerrallaan yksinään huoneeseen 30 minuutiksi. Huoneessa oli joko täysin hiljaista tai sitten kaiuttimista soi joko Mozart tai Harry Potter ja viisasten kivi -äänikirja näyttelijä Stephen Fryn lukemana.

Puolen tunnin jälkeen koirat pääsivät kohtaamaan jälleen omistajansa hetkeksi, kunnes palasivat taas huoneeseen eri ääniolosuhteissa. Jokainen koira oleili huoneessa siis peräjälkeen kaikissa kolmessa eri asetelmassa.

Tutkijat tarkastelivat muun muassa, kuinka kauan kestää, että koira istuutuu tai menee makuulle sekä kuinka usein se haukkuu tai katselee kaiuttimia.

Musiikin sijaan yksin jäävälle koiralle rauhaa ja hiljaisuutta

Tutkijoiden analyysin perusteella kumpikaan äänivaihtoehdoista ei tehnyt koiriin merkittävää vaikutusta, joskin klassinen musiikki rauhoitti koiria marginaalisesti paremmin kuin Harry Potterin seikkailut.

– Päädyimme siis siihen tulokseen, että kuulostimulaatiolla joko klassisen musiikin tai äänikirjojen muodossa on hyvinvoinnin kannalta vain vähän etua tilanteissa, joissa koirat erotetaan omistajistaan, Wells kommentoi Telegraphille.

Wellsin mukaan on mahdollista, että koirat hyötyisivätkin enemmän rauhasta ja hiljaisuudesta.

– Täydellisessä maailmassa koira pystyisi itse hallitsemaan ympäristöään ja laittamaan virikkeitä päälle ja pois! Olemme itse asiassa yrittäneet tutkia koirien äänimieltymyksiä, selvittääksemme minkälaisia "äänimerkkejä" ne haluaisivat kuunnella – mutta se on vielä alkuasteilla, Wells kertoo.

Tuoreen tutkimuksen tulokset ovat kuitenkin ristiriidassa aikaisempien löydösten kanssa, joiden mukaan koirat asettuisivat nopeammin aloilleen kuunnellessaan rauhoittavia ääniä. Wellsin mukaan syynä voi olla se, että aikaisemmat tutkimukset toteutettiin kenneleissä, jotka ovat ympäristönä melko stressaavia ja meluisia.

Tuoreen tutkimuksen taustahäly taas oli hyvin minimaalista, minkä vuoksi hiljaisuudella saattoi uudessa tutkimuksessa olla samankaltainen vaikutus kuin klassisella musiikilla meluisassa ympäristössä.

Koira tottuu ääniin nopeasti

Wells muistuttaa, että tutkimuksessa koiria tarkkailtiin hyvin kontrolloidussa ympäristössä kodin ulkopuolella, eikä siinä keskitytty esimerkiksi siihen, miten koirat käyttäytyvät niiden jäädessä yksin kotiin omistajan lähtiessä töihin.

Wells kuitenkin uskoo, että koirat tottuvat kaikenlaisiin kuulostimulaatioihin melko nopeasti, jolloin niiden vaikutukset koiran hyvinvoinnille ovat melko lyhytaikaisia.

– Joskus pelkkä äänimerkin kytkeminen päälle ennen kotoa poistumista, voi toimia myös jonkinlaisena laukaisimena koiralle, joka ahdistuu jäädessään yksin, Wells toteaa.

Katso myös: Sureeko koira kuollutta kaveriaan? Asiantuntija: "Lähtökohtaisesti kyllä, eläimet tuntevat surua"

Sureeko koira kuollutta kaveriaan? Asiantuntija:"Lähtökohtaisesti kyllä, eläimet tuntevat surua" 3:04
Voiko joutsen surra kuollutta poikastaan, tai koira menehtynyttä kaveriaan? Lähtökohtaisesti kyllä: eläimet voivat tuntea surua, vastaisi emeritaprofessori ja eläinten hyvinvoinnin tutkija Outi Vainio. Eläinten tunteet ovat kuitenkin monimutkainen asia – myös tieteelle.

Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat