Muista kylpyläetiketti ulkomailla! Näillä ohjeilla vältät nolot tilanteet

Pitääkö Budapestissa kylpeä alasti? Mihin hammamissa pitää varautua? Saako Japanissa harjata hampaita pesutilassa? Cnntraveler.com-sivusto listasi kylpyläkohteiden etiketin. Mukana myös ohjeet suomalaiseen saunakulttuuriin!

Cnntraveler.com listasi eri maiden tapoja saunomisesta ja kylpemisestä. Nämä ohjeet matkalaisen on syytä muistaa!

Unkari

Budapestin julkiset kylpylät ovat arkkitehtitaidon mestarinäytteitä, jotka on rakennettu kuumien lähteiden ympärille. Perinteet ovat pitkät: jo keltit, roomalaiset ja ottomaanit nauttivat näistä kuumista kylvyistä.

Ohjeet kylpijöille ovat usein vain unkariksi, ja ne vaihtelevat kylpylöittäin.

Älä häiritse kanssakylpijöitä. Yleisesti ottaen, altaassa pikemminkin liotaan kuin uidaan.

Tiedosta vaihteleva pukukoodi. Useimmissa kylpuylöissä on erikseen miesten ja naisten vuoro, ja alastomuus on useimmiten sallittua naisten puolella. Seka-altaissa uimapuku on tarpeen.

Tyypillisesti verhoudutaan esiliinan tapaiseen pukineeseen, jota kutsutaan nimellä kötény. Jotkut käyttävät tätä, osa kulkee uimalakissa ja sandaaleissa. Paikalliset miehet viihtyvät Speedoissa, ja shortsimalliset uimahousut paljastavat turistit.

Pakkaa tamineet mukaan. Kylpylälomalla Unkarissa tarvitset luultavasti uimapuvun, kumiset sandaalit, tarvitsemasi saippuat ja shampoot sekä ennen kaikkea pyyhkeet: muuten saatat joutua vuokraamaan lakanaa tai lannevaatetta muistuttavan rievun. Sandaalien käyttöä vaaditaan yleensä paikallisissa höyryhuoneissa. Joissain altaissa vaaditaan myös uimalakin käyttöä.

Tippiä? – Tavallisesti jätän tippiä noin 100 -200 forinttia (n. 30-70 senttiä) pukuhuoneen ovenvartijalle, budapestiläinen Mihály Zsilinszky kertoo. Hieronnoista hän neuvoo jättämään lisäksi 1-1,5 euroa, mikäli palvelu oli hyvää.

Islanti

Kylpeminen ja uima-altaat ovat yleistä hupia Islannissa, jonka suurimpia nähtävyyksiä on kaunis kuuma lähde, Sininen laguuni. Uima-altaita löytyy Reykjavikin joka osasta ja myös hotellien yhteydestä. Useimmat niistä ovat ulkoaltaita, joiden porekylvyissä paikalliset tapaavat toisiaan. Kuten Budapestissakin, tavat vaihtelevat altaan mukaan.

Pesu ennen pulahdusta! Apuna peseytymisessä on anatominen kartta, johon erityistä huomiota vaativat aluet (pää, kainalot, sukupuolielimet, jalat) on merkitty violetilla.

Pukukoodi? Täälläkään ei käytetä uimapukuja. Riisu kengät ennen pukuhuonetta.

Tippiä? – Tippi ei kuulu tapoihin, mutta jotkut ihmiset pyöristävät summia hieman. Sinisellä laguunilla ei koskaan, neuvoo matkailuasiantuntija Tor Jensen.

Japani

Japanissa kylvetään lukuisissa kuumissä lähteissä, jotka tunnetaan nimellä onsen. Kultainen sääntö Japanissa kylpijälle on kastautua vasta putipuhtaana.

Noin 20 vuotta sitten Otarun sataman kylpylöiden oviin ilmaantui "Vain japanilaisille"-kylttejä, jotka olivat seurausta juopuneiden venäläismerimiesten vierailuista. Vieraanvaraisemman kuvan luomiseksi kylpyläviranomaiset julkaisivat taannoin oppaan kylpyläkäyttäytymiseen neljällä eri kielellä.

Sininen on pojille. Japanilaiset kylpijät riisuuntuvat ilkosilleen, mutta eivät vastakkaisen sukupuolen läsnäollessa. Sininen verho sisäänkäynnillä tarkoittaa miehiä, punainen naisia.

Etsi kenkähylly sisäänkäynnin vierestä. Pukuhuoneen lattian tulisi pysyä putipuhtaana.

Puhdistaudu huolella ennen kylpyä. Pesutilasta löydät matalia puisia jakkaroita ja puisia tai muovisia ämpäreitä. Istu jakkaralle, täytä ämpäti ja kuuraa itsesi puhtaaksi, mutta varo läikyttämästä vettä vierustoverin päälle.

Huuhtele hyvin, muttä älä tuhlaa vettä. Jos tilassa on suihku, sulje hana kuuraamisen ajaksi.

Huuhtele jakkara. Jakkaran pesun jälkeen aseta ämpäri ylösalaisin sen päälle, jotta muut näkevät sinun putsanneen paikkasi.

Karvojen ajelu ja hampainen harjaus on sallittua. Muistathan kuitenkin huuhdella todisteet viemäriin!

Älä kastele pyyhettä altaaseen. Saat pienen kankaanpalan, joka muistuttaa pesulappua tai pientä pyyhettä, ja jota käytetään sekä pesuun että kuivaukseen. Kylvyn ajaksi jätä se kivelle tai aseta siististi taiteltuna pääsi päälle. Sillä voit pyyhkiä hikeä otsaltasi.

Pidä hiuksesi kurissa. Mikäli tukkasi on muuta kuin todella lyhyt, käytä joko uimalakkia tai kokoa hiuksesi päälaelle.

Varaudu peittämään tatuointisi. Jotkin tatuoinnit voidaan yhdistää japanilaiseen mafiaan eli yakuzaan, ja siksi osa kylpylöistä on kieltänyt ne. Vaikka olisit ulkomaalainen, tatuointi voi olla ongelmallinen.

Tippiä? Ei koskaan.

Venäjä

Itä-Euroopan matkailuun erikoistunut Greg Tepper arvelee Venäjällä saunomisen olevan enemmänkin miesten kuin naisten juttu. Saunassa tavataan ystäviä ja kollegoita.

Suomalaisen saunan ja venäläisen banyan suurin ero on höyryssä, jota banyassa riittää. Saunatilassa eli parilkassa käydään yleensä noin 3-4 kertaa, ja välissä jäähdytelläään.

Korkealuokkaisissa paikoissa henkilökunta vastaa löylynheitosta ja vastojen, joko tammen tai koivun lehdistä tehtyjen, käytöstä.

– Henkilökunta ei usein puhu englantia, joten he vain johdattavat sinut kädestä kiinni pitäen oikeaan suuntaan, Tepper kuvailee.

Pidä varvastossut jalassasi. Parilkan lattia on liukkaampi kuin tavallisen saunan.

Älä tuo kiellettyjä esineitä. Saunatilaan ei saa tuoda kauneudenhoitotuotteita eikä esimerkiksi lehtiä.

Huolehdi nesteytyksestä. – Jotkut juovat vodkaa saunassa, mutta sinun tulee olla varovainen, Tepper neuvoo. Alkoholi ja kuumuus ovat vaarallinen yhdistelmä, ja perinteiden suosijat kehottavatkin nauttimaan esimerkiksi teetä tai hedelmämehua.

Rentoudu. Myös venäläisissä saunoissa suhtaudutaan rennosti alastomuuteen. Miehet ja naiset saattavat olla erillään tai sitten eivät, ja naku-uinti tai pyörähdys lumihangessa voivat kuulua asiaan.

Tippiä? Jätä kymmenen prosenttia tippiä ammattilaisten kuten hierojien palveluista.

Turkki

Hammam on islamilainen versio roomalaisista kylpylöistä. Vaikka mielikuva höryävistä huoneista, marmoripaasista ja kauniista kupoleista on ylellinen, on hammamissa kyse enemmänkin puhdistautumisesta kuin hemmottelusta.

Hammamin salainen ase on rivakka päästä varpaisiin ulottuva kuorinta.

Muista pukukoodi. Nykyaikaisessakin hammamissa noudatetaan yhä joitain perinteitä. Islamilainen etiketti vaatii, että miehet peittävät lanteensa. Pukukoodi on yhä vaatimaton. Miehet verhoutuvat pestemaliin, turkkilaiseen kylpypyyhkeeseen. Naisten puolella käytetään bikinien alaosia tai talon tarjoamia kertakäyttöisiä alushousuja. Sukupuolten kylpiessä yhdessä uimapuvut ovat pakollisia.

Älä ujostele. Tellak, eli hammamin hieroja, on tyypillisesti iso, vahva ja vähäpukeinen mies tai nainen, joka kuorii joka sentin vartalostasi. Rintoja ja pakaroita ei pidetä yksityisalueena.

Mitä sanoa? Toivota hyvää kylpyhetkeä näin: Sihhatler olsun. Vapaa suomennos: olkoon terveys kanssasi.

Tippiä? Tipit kuuluvat tapoihin ja niitä odotetaan. Tavallinen summa on noin 15 prosenttia.

Saksa

Saksalainen kylpyläetiketti on säntillistä, kuten odottaa sopii. Löylynheitosta, Aufguss, vastaa saunamestari saunan sisäänkäyntiin merkityn aikataulun mukaisesti.

Ovea ei sovi avata kesken session. Saunoissa ja höyryhuoneissa kylvetään useinmmiten alasti, ja tämä on merkitty kyltein "Vain pyyhe" tai "FKK Bereich".

Varvastossut jätetään saunan ulkopuolelle, ja ääni on syytä pitää matalana.

Tippiä? Useimamt paikalliset eivät jätä tippiä. Muut jättävät noin viisi prosenttia, toteaa Angela Turen, Churchill & Turenin matkailuasiantuntija.

Suomi

Entä miten CNN Traveler neuvoo Suomeen suuntaavia kylpylämatkailijoita?

Saunan kerrotaaan olevan paitsi osa suomalaista diplomatiaa, myös suomalaista kulttuuria, elämäntapaa ja kansanperinnettä. Saunaetiketin vartijat vaativat, että saunassa ei kiroilla, keskustella uskonnosta tai politiikasta, laverrella, vihellellä, lauleta, puhuta pahaa tai pieraista. Legendan mukaan entisaikoina saunarauhan rikkojia rankaisi saunatonttu.

Tässä vielä CNN Travelerin ohjenuora suomalaissaunaan päätyvälle ulkomaalaiselle:

Uimapuvut ovat tabu. Uimapuvut ovat saunaperinteiden vaalijoiden mukaan epämukavia ja epäpuhtaita. Miehet ja naiset saunovat alasti ja erikseen, paitsi jos he ovat samaa perhettä tai läheisiä ystäviä.

Julkisissa saunoissa on suihkut. Peseydy huolella, ja pese myös hiukset. Vältä hajustettuja saippuoita, shampoita ja hoitoaineita.

Koputa ennen astumista sisään saunaan. Jos saavut saunailtaan myöhässä, älä avaa ovea tervehtiäksesi. Ensin riisuudu, käy suihkussa ja kysy oven takaa, tarvitseeko joku jotain (kuten pyyhettä tai juotavaa).

Sulje ovi. Kylmän ilman päästäminen sisään ja kuuman ilman ulos on iso virhe. Älä unohda pyyhettäsi tai juomaasi!

Suojaa hikinen takamuksesi kuumalta lauteelta ja toisin päin. Mikäli kiedoit pyyhkeen hiuksiesi suojaksi, tarvitset toisen pepun aluseksi.

Varo saunamummoa! Jos saunan ovi aukeaa ja sisään syöksyy vastaa heiluttava nainen, joka vaatii sinua riisumaan alusvaatteesi, tottele. Hän on kylvettäjä, jonka tehtävä on paitsi hieroa tai kylvettää, vahtia sääntöjen noudattamista.

Vastan käyttämiseen ei tarvita lupaa tai ammattitaitoa. Vastaa voi käyttää kuka tahansa, jopa sinä. Hieronnan vastalla voit hoitaa joko itse, tai vihtoa vuorotellen ystäväsi kanssa.

Pidä keskustelu kepeänä. Vältä aiheita, jotka aiheuttavat stressiä, etenkin työasioita. Yleensä ihmiset puhuvat löylystä. Jos et keksi sanottavaa, kysy saunatavoista: niistä suomalaiset eivät koskaan väsy kertomaan.

Kestä kiusantekoa. Aloittelijat eivät kestä saunassa yleensä kuin pari minuuttia. On pahempiakin rikkeitä kuin poistua ensimmäisenä, kuten päätyminen saunan lattialle, Juo vettä, pysyttele matalalla ja poissa kulmista, jonen lämpö kerääntyy, ja muista, että kyseessä ei ole kilpailu.

Voit kieltäytyä kutsusta. On hyväksyttävää kieltäytyä kutsusta, paitsi jos sauna lämmitetään juuri sinua varten. Jos et todellakaan halua osallistua, käytä lääketieteellistä selitystä.

Tippiä? Suomalaiset eivät tavallisesti jätä tippiä.

Lähde Cnntraveler.com

Kuvat Getty Images, Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja