Muista hätävilkut ja varoituskolmio – moottoritien varteen saa pysähtyä vain erityistapauksessa

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Milloin moottoritien varteen saa pysähtyä?

Vastaus: Tieliikenneasetuksen 2. luku määrittelee selkeät pelisäännöt moottori- ja moottoriliikenneteille sekä niiden liittymis- ja erkanemisteille.

Ajoneuvon saa pysäyttää tai pysäköidä moottori- ja moottoriliikennetiellä sekä niiden liittymis- ja erkanemisteillä vain erityisesti osoitetulle pysäköintipaikalle tai levähdysalueelle. Lisäksi ajoneuvon saa pysäyttää linja-auton pysäkille siihen nousemista tai siitä poistumista varten, jos se voi tapahtua linja-autoliikennettä estämättä.

Näiden pääsääntöjen lisäksi on olemassa muutamia erityistapauksia, joissa pysäyttäminen tai pysäköinti on sallittua.

Ajoneuvon rikkoutuminen

Ajoneuvon rikkoutuessa niin, ettei sitä ole mahdollista ajaa turvallisesti pois moottori- tai moottoriliikennetieltä, jää käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi pysäköidä auto hetkellisesti moottoritien varteen, vaikka se Tieliikenneasetuksen mukaan onkin kielletty. Tällöin vioittunut ajoneuvo on pysäköitävä moottoritien piennaralueelle, riittävälle etäisyydelle ajoradan reunasta. Muuta liikennettä on syytä varoittaa kytkemällä hätävilkut ja seisontavalot sekä pystyttämällä varoituskolmio. Vioittunut ajoneuvo on pyrittävä poistamaan moottoritieltä mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti.

Ajoneuvon hinaaminen moottoritiellä käyttäen köyttä, vaijeria tai muuta sellaista välinettä on kielletty. Moottoritiellä rikkoutuneen ajoneuvon saa kuitenkin tällä tavoin hinata seuraavaan sallittuun poistumiskohtaan saakka. Näin ollen ajoneuvon pysäyttäminen hinausvälineen kiinnittämistä varten on sallittua.

Hinausköyden tai vastaavan kiinnittäminen sekä hinaaminen moottoritiellä ovat kuitenkin aina isoja turvallisuusriskejä – siis siitäkin huolimatta, että hinattava matka olisi varsin lyhyt. Siksi suosittelenkin aina turvautumaan ammattimaisen hinauspalvelun apuun. Näin auto saadaan turvallisesti pois moottoritieltä muuta liikennettä mahdollisimman vähän häiritsemättä ja vaarantamatta.

Muita poikkeustilanteita

Pysäyttämis- ja pysäköimiskiellot eivät koske erityisiä valomerkkejä antavaa hälytysajoneuvoa eivätkä tienpitäjän pakottavista syistä, erityisin ehdoin sallimaa, tilapäistä liikennettä.

Tienpidossa tai vastaavassa tiellä tai sen vieressä tehtävässä työssä käytettävän ajoneuvon kuljettaja saa pysäyttää tai pysäköidä olosuhteiden edellyttämällä tavalla ja tarpeellista varovaisuutta noudattaen.

Myös liikennevalvonnassa tai poliisin virkatehtävässä käytettävän ajoneuvon saa tilapäisesti pysäyttää tai pysäköidä tehtävän vaatimalla tavalla edellyttäen, ettei liikennettä ilmeisesti vaaranneta.

---

Viikon kysymys: Maantiellä ajaminenko helpompaa kuin taajama-ajo? 1:24

Lue myös:

    Uusimmat