Muinainen yliopisto avaa ovensa yli 800 vuoden jälkeen

Vuosisatoja ennen kuin Euroopassa perustettiin Oxfordin, Bolognan ja Cambridgen yliopistot 1000–1200-luvuilla, kukoisti Intian Nalandassa valtava oppimisen keskus. Nyt Nalandan yliopistoa ollaa nostamassa uudelleen jaloilleen yli 800 vuoden tauon jälkeen.

400-luvulla perustettu Nalandan yliopisto houkutteli vuosisatojen aikana kymmeniä tuhansia opiskelijoita, lähinnä Kiinasta, Japanista, Koreasta sekä muualta Aasiasta. Suurin osa heistä oli buddhalaismunkkeja. Nalandan arvoa kyseisen uskonnon kehittäjänä kuvastaa parhaiten Tiibetin hengellisen johtajan dalai laman arvio viime tammikuulta.

– Kaikki, mitä tiedämme buddhalaisuudesta, on tullut Nalandasta.

Kirjasto kohosi pilviin

Yksi esimerkki yliopiston muinaisesta kukoistuksesta on kiinalaismunkki Xuanzangilta, joka asui ja opiskeli Nalandassa 600-luvulla. Xuanzangin Aasian-matkoja tutkinut kirjailija Mishi Saran kertoo, että munkki oli kuvaillut Nalandan yhdeksänkerroksisen kirjaston "kohoavan pilviin asti".

Buddhalaisuuden lisäksi Nalandassa sai sivistää itseään terveyden, logiikan, tähtiteteen, matematiikan ja kielten opinnoilla.

Vanha Nalanda tuhoutui valloittajien hyökkäyksessä vuonna 1193. Uusi kampus ei kohoa täsmälleen entisen raunioille, vaan 10 kilometrin päähän Rajgiriin Biharin osavaltiossa. Hanke polkaistiin käyntiin Intian, Kiinan, Singaporen, Japanin ja Thaimaan aloitteesta vuonna 2006. Hanke on sittemmin saanut tukea myös Australialta, Uudelta-Seelannilta, Venäjältä ja Yhdysvalloilta, mutta suunnitelmien toteutuminen kokonaisuudessaan vaatii vielä paljon.

Biharin osavaltio on kuulunut Intian köyhimpiin, mutta viime vuonna sen talous kasvoi 12 prosentilla – eniten yli miljardin asukkaan maassa. Epäilyksiä on silti herännyt, houkutteleeko sijainti Nalandan sisäoppilaitokseen sittenkään opiskelijoiden eliittiä ympäri maailmaa. Hanketta johtava ja sen alkuun pannut taloustieteen nobelisti Amartya Sen muistuttaa, ettei Roomaa tai vanhaa Nalandaakaan rakennettu päivässä.

– Vanha Nalanda nousi perustamisesta kukoistukseen 200 vuodessa. Meillä ei mene siihen niin kauan, mutta kuitenkin joitakin vuosikymmeniä.

Pääsykokeita jo ensi vuonna

Senin mukaan yliopistoaluetta rakennetaan maltilla, tiedekunta kerrallaan. Historian ja luonnontieteiden laitoksiin järjestetään ensimmäiset pääsykokeet ensi vuonna. Myöhemmin kampusta laajennetaan it-alan, johtamisen ja taloustieteen oppilaitoksilla. Lisäksi yliopistolla opetettaisiin myös kestävää kehitystä ja itämaisia kieliä.

– Ne luovat Bihariin lisää työpaikkoja, jotta osavaltio saisi kehityksessä muun Intian kiinni, Sen taustoittaa.

Jotta suurhanke toteutuisi, sen arvioidaan tarvitsevan noin miljardi dollaria. Toistaiseksi yhteistyömaiden lupaama tuki ei ole vielä kymmentä miljoonakaan. Kampuksen lisäksi Bihariin kaavaillaan uutta kansainvälistä lentokenttää sekä muita isoja rakennushankkeita infrastruktuurin kehittämiseksi. Biharin osavaltio on ilmoittanut sitoutuvansa hankkeeseen täysin.

(MTV3 – BBC)

Lue myös:

    Uusimmat