Mainos

MTV3:n kysely: Puolet suomalaisista antaisi euroalueen hajota

Puolet suomalaisista olisi valmis hautaamaan nykymuotoisen euroalueen, vaikka se johtaisikin kustannuksiin tai taloudelliseen taantumaan.

MTV3:n ja Aamulehden kyselyssä kaikkiaan 49 prosenttia suomalaisista pitää euroalueen hajoamista parhaana ratkaisuna eurokriisiin. 32 prosenttia vastaajista antaisi heikkojen maiden kaatua ja lähteä eurosta, 17 prosenttia puolestaan toivoo Suomen itse eroavan.

Euromaiden eroa tukevat kansalaiset ovat kyselyn mukaan valmiita siihen, että euroalueen hajoaminen johtaa taloudelliseen taantumaan tai aiheuttaa muuten kustannuksia.

– Kansalaiset näyttäisivät jo hieman epäröivän, että kestääkö euroalue sittenkään, arvioi toimitusjohtaja Pasi Holm Pellervon taloustutkimuksesta (PTT).

Erityisesti keskustan ja perussuomalaisten kannattajat suhtautuvat pessimistisesti euroalueen tulevaisuuteen. Perussuomalaisten kannattajista 85 prosenttia ja keskustan kannattajista 59 prosenttia haluaisi eroon nykymuotoisesta euroalueesta.

Hallituksen kannattajilla vielä uskoa

Euroalueen tukijat jäävät kyselyssä alakynteen. 27 prosenttia suomalaisista on valmis jatkamaan kriisimaiden tukemista, vaikka Suomen vastuut kasvaisivat. Uutta tiivistä talousliittoa ja osittain yhteisvastuullisia velkoja Eurooppaan kannattaa puolestaan 15 prosenttia vastaajista.

Vahvin usko euroalueeseen on kyselyssä hallituspuolueiden tukijoilla. Vihreiden ja kokoomuksen kannattajista ainoastaan noin kolmannes haluaisi heikot maat tai Suomen ulos eurosta. SDP:n ja Vasemmistoliiton kannattajat ovat jakautuneet kysymyksessä.

Tutkija uskoo, että poliittiset paineet ja elinkeinoelämän etu pitävät Suomen vielä kiinni euroalueessa.

– Uskon, ettei pariin vuoteen tule hajoamista, elleivät sitten nämä huonommat maat ja kriisimaat erkane euroalueesta sitä ennen, Pasi Holm sanoo.

MTV3:n ja Aamulehden kyselytutkimuksen toteutti TNS Gallup. Kyselyyn haastateltiin 1019 ihmistä 21.6.-1.7.2012. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Katso Matias Åbergin juttu (Seitsemän uutiset 13.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.