MTV Yhdysvalloissa: Bidenin ilmastopaketti on historiallinen, mutta ei riittävä – "Paljon työtä on vielä tehtävänä"

4:49
Video: Mitä mieltä USA:ssa ollaan ilmastoasioista?

Yhdysvalloissa päätetty satojen miljardien dollarien ilmastopaketti on historiallinen, mutta maan pitää jatkaa uusien ilmastotoimien valmistelua. Näin kommentoidaan MTV Uutisille Washington D.C.:n vaikutusvaltaisimpiin ympäristöjärjestöihin kuuluvasta NRDC:stä.

Elokuussa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vahvisti allekirjoituksellaan noin 430 miljardin dollarin arvoisen inflaation vähentämislaiksi kutsutun paketin. Valtaosa paketin sisällöstä, noin 370 miljardia dollaria, on varattu ilmastonmuutosta torjuviin toimiin.

Ilmastopaketin tavoitteena on vähentää maan kasvihuonepäästöjä 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Vertailukohtana on vuoden 2005 taso.

Tavoitteeseen pyritään muun muassa tuuli- ja aurinkovoiman verohelpotuksilla, avustuksilla sähköautojen hankkimiseen ja energiaa säästäviin remontteihin sekä kannustamalla teollisuutta hiilidioksidin talteenottoon.

– Paljon työtä on vielä tehtävänä, mutta tämä on suurin ilmastonmuutosta vastaan tehty toimi, jonka kansakuntamme on koskaan tehnyt, sanoo vaikuttamispäällikkö Bob Deans Natural Resources Defense Councilista.

Yhdysvaltalainen Natural Resources Defense Council kuuluu maailman vaikutusvaltaisimpiin ympäristöjärjestöihin. Se operoi yli 100 miljoonan dollarin vuosibudjetilla.

MTV Uutisille antamassaan haastattelussa Deans yhtyy aiempiin arvoihin ilmastopaketin historiallisuudesta, mutta korostaa sen olevan vasta yksi askel oikeaan suuntaan.

– Meillä on vielä pitkä takamatka Suomen kunnianhimoiseen mutta saavutettavissa olevaan tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2035, Deans sanoo.

Ilmastopaketti ei vielä riitä täyttämään edes Joe Bidenin virkakautensa alussa asettamaa tavoitetta 50 prosentin päästövähennyksestä vuoteen 2030 mennessä. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteista Yhdysvallat on täyttämässä paketin myötä kaksi kolmasosaa.

Ilmalämpöpumppuja ja sähköautoja

Bob Deansin mukaan ilmastopaketin vaikutukset tulevat näkymään monin tavoin amerikkalaisten arjessa.

– Se alentaa selvästi esimerkiksi aurinkopaneelien, ilmalämpöpumppujen ja muiden energiatehokkuusratkaisujen kustannuksia kotitalouksille. Sähköautot tulevat myös keskiluokan ja alemman tuloluokan perheiden ulottuville, Deans listaa.

Uuden sähköauton hankintaa tuetaan enimmillään 7500 dollarilla ja käytetyn sähköauton 4000 dollarilla. Liikenteen päästöt kattavat noin neljänneksen Yhdysvaltojen kasvihuonepäästöistä.

Kodin energiatehokkuuden parantamiseen voi saada jopa 14 000 dollarin tuen.

Merkittävimpänä toimena ilmaston kannalta Bob Deans pitää kuitenkin voimalaitoksille suunnattuja kannustimia. Ne ovat maan teollisuuden suurin yksittäinen päästölähde.

– Voimalaitokset tuottavat noin 25 prosenttia hiilijalanjäljestämme. Auttamalla energiasektoria siirtymään puhtaaseen energiaan pääsemme jo pitkälle.

Tuuli- ja aurinkovoiman lisäksi tuetaan uuden ydin- ja vesivoiman rakentamista. Öljyn ja kaasun tuottajille lisätään haittamaksuja ja samalla niitä kannustetaan ratkaisuihin, jotka keräävät päästöjä paremmin talteen.

- Tämä paketti luo satojatuhansia uusia työpaikkoja puhtaan energian tuotantoon, joka on jo nyt nopeasti kasvava ala. 

Paketti pieneni neuvotteluissa

Ilmastopaketti meni Yhdysvaltain senaatissa läpi pienimmällä mahdollisella erolla, kun kaikki 50 demokraattisenaattoria äänestivät puolesta ja kaikki 50 republikaanisenaattoria vastaan. Tasapeli ratkaistiin varapresidentti Kamala Harrisin äänellä.

Ennen äänestystä paketista käytiin pitkät neuvottelut demokraattipuolueen sisällä, jotta Länsi-Virginian Joe Manchin saatiin mukaan. Ilmastotoimien määrä putosi noin kolmanneksella alkuperäisestä edustajainhuoneen hyväksymästä paketista.

Manchin onnistui lisäksi neuvottelemaan helpotuksia uusille fossiilisen energian projekteille, kuten öljynporaukselle liittovaltion mailla. Bob Deans on kuitenkin tyytyväinen tähänkin ratkaisuun.

– Demokratiaamme ei ole rakennettu kovin vallankumouksellisiin päätöksiin. Meidän on siis tehtävä työtä sen eteen, mikä saavutettavissa tänään, jatkettava siitä huomenna eteenpäin ja seuraavana päivänä taas vähän eteenpäin, Deans sanoo. 

Sään ääri-ilmiöt lisänneet ilmastotietoisuutta

Yhdysvalloissa on tänä kesänä koettu useita sään ääri-ilmiöitä.

Kaliforniassa maastopalot ovat jatkuneet kahden ennätysvuoden jälkeen rajuina.

Useissa osavaltioissa on tulvinut. Rajuimpia tulvat olivat Kentuckyssa, jossa ainakin 38 ihmistä kuoli. Myös aineelliset vahingot ovat valtavat eikä niiden suuruutta vielä kunnolla pystytä arvioimaan.

Heinäkuun voimakas lämpöaalto rikkoi useissa osavaltioissa ennätyksiä ja aiheutti monin paikoin kuivuutta.

NRDC:n Bob Deansin mukaan ääri-ilmiöt ovat lisänneet amerikkalaisten tietoisuutta ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

– Sään ääri-ilmiöt ovat vaikuttaneet suoraan jo yli kolmeen neljäsosaan maastamme. Sen myötä yhä useampi ihminen on tullut tietoiseksi ja ymmärtää, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat kustannukset ja vaarat kasvavat.

Deans viittaa Yalen yliopiston kesällä julkaisemaan tutkimukseen, jonka mukaan yli 60 prosenttia amerikkalaisista vaatii hallinnolta lisää ilmastotoimia.

– Tämä ilmastopaketti on vastaus siihen. Kannatus ylittää jopa 70 prosenttia, jos puhutaan kannustimista tuuli- ja aurinkovoimaan sekä työpaikkojen ja kotien energiatehokkuuteen.

Republikaaneissa ilmastotoimien vastustusta

Ilmastopaketti ei kuitenkaan saanut taakseen yhtään republikaania senaatissa tai edustajainhuoneessa.

Vastaan äänestivät jopa ilmastotoimien puolesta puhuneet senaattorit Mitt Romney ja Lisa Murkowski. Romney kirjoitti kesällä The Atlantic -lehdessä, ettei Yhdysvalloissa vieläkään ymmärretä tarpeeksi ilmastonmuutoksen aiheuttamaa uhkaa. Maltillisena ja demokraattien kanssa paljon yhteistyötä tekevänä tunnettu Murkowski on usein puhunut ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksista hänen osavaltiossaan Alaskassa.

NBC:n tuoreen kyselyn mukaan republikaaniäänestäjistä noin kaksi kolmasosaa on sitä mieltä, ettei liittovaltiotasolla tarvita ilmastotoimia. Entisen presidentin Donald Trumpin kannattajien joukossa luku on vieläkin suurempi, noin 80 prosenttia.

Presidenttikaudellaan Trump irrotti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta ja puhui fossiilisten energiamuotojen, varsinkin kivihiilen, puolesta.

Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan vain 21 prosenttia republikaaneista on sitä mieltä, että ilmastotoimien pitäisi olla maan kärkiprioriteettien joukossa. Demokraateissa luku on 78 prosenttia.

NRDC:n Bob Deans ei halua spekuloida, saattaisivatko republikaanit kumota Bidenin ilmastopaketin vaikutukset, jos Valkoiseen taloon palaa vuoden 2024 vaaleissa republikaanipresidentti.

– Meidän mielestämme asian pitäisi yhdistää meitä tässä maassa ja koko maailmassa. Ja sitä tapahtuu koko ajan enemmän, kun yhä useampi ihminen ymmärtää roskaamisen, kuivuuden, uuvuttavien lämpöaaltojen, maastopalojen, myrskyjen ja tulvien vaikutukset.

Deans huomauttaa, että myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut monia havahtumaan.

– Meidän on katkaistava riippuvuus, joka pitää perheemme ja yrityksemme sellaisen globaalin hintakilpailun panttivankina. Emme voi ennustaa tai hallita sitä ja se kerryttää sotaisien fossiilitalouksien, kuten Venäjän, kassaa, Deans sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja