MTV Uutisten tiedot: Lahden poliisivankilassa kuollut oli United Brotherhoodin perustajiin kuulunut mies

5:41
United Brotherhood lopettaa toimintansa – tästä jengissä on kyse

MTV Uutisten tietojen mukaan viime yönä Lahden pääpoliisiaseman poliisivankilasta kuolleena löydetty mies oli lakkautetun United Brotherhoodin perustajiin kuulunut Ville Jaatinen.

Hän löytyi kuolleena poliisivankilan sellistä tarkistuksen yhteydessä. Tapausta tutkitaan kuolemansyyntutkintana.

Jaatinen antoi MTV Uutisille haastattelun tammikuussa 2020, kun United Brotherhood lopetti toimintansa. Hän kertoi tuolloin, että United Brotherhoodin ja sen alajärjestö Bad Unionin toiminnan lopettamisen taustalla on viranomaisten vaino.

– Esitetään perustettomia väitteitä ja käytetään pakkokeinoja väärin, Jaatinen kertoi MTV Uutisille.

United Brotherhood ja Bad Union ilmoittivat tuolloin lehdistötiedotteella lopettavansa toimintansa. Se tarkoitti kerhotiloista ja liiveistä luopumista. Poliisi on luokitellut jengit järjestäytyneeksi rikollisuudeksi.

Kotietsintöjä läheisten luo

Jaatisen mukaan viranomaiset olivat käyttäneet pakkokeinojaan liian laajasti. Esimerkiksi kotietsintöjä on tehty läheisten ja muiden tuttavien luokse, vaikka näillä ei ollut mitään yhteyksiä UB:hen.

– Pakkokeinoihin on riittänyt se, että kerholainen on käynyt kylässä.

22 vuotta Rogues Gallery ja United Brotherhood jengeissä mukana ollut Jaatinen sanoi olevansa niin sanotusti "täysin palvellut". Hän kertoi MTV Uutisille aikovansa keskittyä elämässään muihin asioihin.

Ainakaan toistaiseksi ei tiedetä, mistä syystä hän oli Lahden poliisivankilassa eilen. Yöllä hänet löydettiin sellistä kuolleena.

Vankiloissa 20 vuotta

Helsingin Sanomat julkaisi ison jutun Jaatisesta syyskuussa 2019. Haastattelussa hän ei kommentoinut UB:n johtamista.

Jutusta ilmeni kuitenkin, että Jaatinen ehti viettää elämästään 20 vuotta vankiloissa. Hän oli neljännen polven rikollinen, joka ei kaunistellut uravalintaansa. Hänen suvustaan löytyi rikostaustaa niin äidin kuin isän puolelta. Jaatisen isoäidin isä ampui vuonna 1918 kaksi poliisia.

Jaatinen uskoi osittain itse valinneensa uran ammattirikollisena, mutta hänen sukutaustansa vaikutti myös asiaan.

– Tämähän on maailman rankin ammatti. Ei äkkiseltään tule mieleen mitään kuluttavampaa ja väsyttävämpää hommaa kuin tämä. Mutta on pelattava niillä korteilla, mitkä on jaettu, hän kertoi Helsingin Sanomille.

Jengipomo kertoi HS:lle, että hän ei usko vankilan keinovalikoiman ehkäisevän jengiytymistä tai auttavan ihmisiä ulos jengeistä. Itse hän teki omat valintansa.

– Sitähän tekee nuorena tietenkin niitä valintoja, jotka sillä hetkellä tuntuu oikealta. Ja sitten tietysti peruslahtelaisena ei kuuntele vanhempien neuvoa ja jos kuuntelee, ei ainakaan noudata niitä. Kaikki on opittava kantapään kautta, hän sanoi.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja