MTV Uutisten sotekysely paljastaa: Lähes puolet maakuntien aluejohtajista uskoo kustannusten paisuvan – miten käy palveluiden laadulle ja hoitoon pääsylle?

MTV Uutisten kysely: Näin soteuudistuksen vaikutuksia arvioidaan maakunnissa 2:06

Lähes puolet maakuntahallitusten puheenjohtajista ja maakuntien keskuskaupunkien johtajista arvioi, että eduskunnan hyväksymä soteuudistus nostaa sosiaali- ja terveyspalveluiden hintaa, selviää MTV Uutisten kyselystä.

Maakuntiin tehty kysely selvitti, miten eduskunnan hyväksymä soteuudistus jakaa maakuntahallitusten puheenjohtajien ja maakuntien keskuskaupunkien johtajien näkemyksiä.

Eniten erimielisyyttä löytyy siitä, miten helposti ihmiset saavat jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluita. Kolmannes vastaajista uskoo palveluiden saatavuuden paranevan ja yhtä moni pelkää hoitoon pääsyn heikkenevän.

Eniten huolta kannetaan Uudellamaalla.

– Meillä tullaan leikkaamaan rahoitusta, joudutaan organisoimaan työtä, hallintoon käyttämään, valmiudet hoitaa ihmisiä heikkenee, Uudenmaan liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula sanoo. 

Turussa tilanne nähdään valoisampana. 

– Turkulaisten osalta en ole niin huolissaan saatavuuden osalta, mutta haasteita se tulee tuottamaan monelle kunnalle, mitä kauempana ollaan keskuskaupungeista, kaupunginjohtaja Minna Arve arvioi. 

Mitä käy palveluiden hinnoille?

Toiseksi eniten muutoksia uskotaan tapahtuvan sosiaali- ja terveyspalveluiden hinnoissa. Kyselyyn vastanneista lähes puolet uskoo hintojen nousevan nykyisestä. Vain harva vastaaja uskoo palveluiden hintojen laskevan. 

- Kyllä uskon että hinta nousee. Henkilökuntaa siirretään, palkkaharmonisoinnit pitää tehdä, it-järjestelmät pitää yhdenmukaistaa, nämä yksistään ovat jo isoja kustannuseriä, Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila summaa. 

Arve on samoilla linjoilla.

- Ei tähän hallituksen esitykseen ole sisäänrakennettu sellaista elementtiä, jolla kustannuksia pyrittäisiin hillitsemään tai tasoittamaan. Se jää hyvän toivon ja paikallisjohtamisen varaan.

Palveluiden laadussa vaihtelevuutta 

Kyselyyn vastanneista reilu kolmannes uskoo, että soteuudistus parantaa hieman palveluiden laatua. Viidennes arvioi palveluiden laadun huonontuvan. Markku Markkula epäilee kiireen suurimmaksi syyksi laadun heikkenemiseen.

- On määrätty, että soteuudistus tulee voimaan vuoden 2023 alussa, joten tässä tulee todella kiire. Se vaikuttaa välttämättä palveluiden laatuun. 

 Mattila ei usko, että palveluiden laatu heikkenisi Kokkolassa.

- En usko siihen, mutta tässä on tietysti kyse lainsäädännöstä ja rahoituksesta. 

Kouluarvosanaksi seitsemän

Soteuudistus saa MTV Uutisten kyselyyn vastanneilta kouluarvosanan seitsemän, kun annetuista numeroista lasketaan keskiarvo.

Muun muassa näin kyselyyn vastanneet perustelivat vastaustaan.

Malli ei ole täydellinen, mutta se on riiittävän hyvä toteutettavaksi. Oleellista on järjestäjätahon isompi väestöpohja, perusterveydenhuollon vahvistaminen ja integraatio. 

On tärkeä saada uudistus aikaan, ei se ole valmis, mutta vuosien mittaan on tehtävä tarvittavat korjaukset. 

Nykymallinen kuntapohjainen sote on tulossa tiensä päähän. Kunnat ovat yksinkertaisesti liian pieniä yksiköitä toteuttamaan suomalaisten tarvitsemat palvelut järkevällä tavalla.

Talousvaikutukset kuntatalouteen on arvioitu puutteellisesti.

Uudistus lisää hallintoa eikä pureudu todellisiin haasteisiin. Lisää lääkäreitä tai hoitajia ei tule. Hallitus on itsekin myöntänyt uudistuksen olevan keskeneräinen, jota paikkaillaan tulevaisuudessa. Historian suurin hallintouudistus eikä hallitus tiedä vieläkään, mistä tulevat rahat kaiken maksamiseen.

Kysely lähetettiin yhteensä maakuntahallitusten puheenjohtajille ja maakuntien keskuskaupunkien kaupunginjohtajille eli yhteensä 36 henkilölle. Vastausprosentti 81 prosenttia. Kysely toteutettu 18.-23.6.2021. 

Lue myös:

    Uusimmat