MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: Virkavalta käytti kumiluoteja rauhallisia mielenosoittajia vastaan vain, että Trump pääsi kirkkoon poseeraamaan – asevoimat valmiustilassa

8:40
Mari Karppinen on ollut itsekin todistamassa mielenosoitusten kärjistymistä New Yorkissa. Näin hän kertoo tilanteesta, jossa sai itsekin kyynelkaasua poliisin hermostuttua heidän joukkoonsa heitetystä vesipullosta.

Poliisi hajotti eilen täysin rauhallisen mielenosoituksen kyynelkaasulla ja kumiluodein Valkoisen talon lähellä, jotta presidentti pääsi pitämään kuvanottotilaisuuden läheisen kirkon edustalla. USA:ssa on reagoitu perustelemattomaan voimankäyttöön laajasti järkytyksellä, kertoo MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

– Onhan tämä järkyttänyt jopa sellaisia ihmisiä, jotka eivät mitään hyvää Donald Trumpista enää uskoneetkaan. Tämä protesti oli erittäin rauhanomainen. Osa ihmisistä istui maassa toistaen sitä lausetta, jota George Floyd sanoi viimeisinä sanoinaan, että ”en saa henkeä”, sanoo Karppinen New Yorkista.

– Se, että virkavalta käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja täysin rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan vain siksi, että Trump pääsi viereiseen kirkkoon poseeraamaan, on saanut tuomion myös uskonnollisilta johtajilta. Moni pappi on irtisanoutunut tästä ja sanonut, että Trump käyttää pyhää kirjaa väärin.

Trumpin toiminta vastaus arvosteluun?

Moni arvelee Trumpin retken Valkoisesta talosta läheisen kirkon luo olleen näyttö siitä, että presidentti ei pelkää mielenosoittajia. Että hänellä on ollut tarve todistaa uskaltavansa liikkua kaduilla.

– Trumpin arvellaan tehneen tämän peliliikkeen siksi, että hän on saanut arvostelua osakseen siitä, että hän on ikään kuin piileskellyt turvahuoneessa samalla, kun protestoijat ovat Valkoisen talon ympärillä ja eri puolilla maata, Karppinen sanoo.

– Tämän lisäksi hänen kannatuksensa on laskenut evankelistojen ja uskonnollisten ryhmien keskuudessa. Sen uskotaan olevan yksi syy raamatun kädessä pitämiseen.

Armeija valmiustilassa

Karppisen mukaan Trump ei ole kriisin keskellä yrittänytkään viestiä rauhanomaisesti mielenosoittajien suuntaan. Trump on julistanut itsensä ”lain ja järjestyksen presidentiksi", ja on puheillaan vain lisännyt kierroksia. 

Nyt Yhdysvalloissa pelätään, toteuttaako Trump uhkauksensa tuoda armeija kadulle, jos kuvernöörit eivät saa väkivaltaa ja ryöstelyä kuriin osavaltioissaan. 

Tiistai-iltana Suomen aikaa kerrottiin, että asevoimat on asetettu valmiustilaan Washington D.C:n ulkopuolelle.

– Trumpin tukijoilta Trump saa ymmärrystä. Presidentin pitää olla vahva johtaja. Jos ei muu auta, niin armeija laitetaan kadulle, kertoo Karppinen. 

– Mielenosoittajat sanovat, että se olisi juuri ylimääräistä ja vääränlaista voimankäyttöä oman maan kansalaisia ja tiettyjä väestöryhmiä vastaan, mitä vastaan he protestoivatkin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja