Zelenskyi pyysi USA:n kongressilta apua Ukrainan ilmatilan puolustukseen tunteikkaassa puheessa – kongressi osoitti suosiotaan taputtaen

Zelenskyi vetosi Yhdysvaltojen kongressiin tunteikkaassa puheessaan –"Onko se liikaa pyydetty?" 59:37
Suora lähetys: Zelenskyi puhuu Yhdysvaltain kongressille noin kello 15

Yhdysvaltain kongressille videoyhteyden kautta puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on jälleen pyytänyt sotilasliitto Naton lentokieltoaluetta Ukrainan ylle.

– Minulla on unelma – minulla on pyyntö, Zelenskyi aloitti puheensa mukaillen kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King Jr:n kuuluisaa puhetta.

 Tämän jälkeen hän toisti pyyntönsä lentokieltoalueesta Ukrainan ylle.

Yhdysvallat on tähän mennessä torpannut lentokieltoalueen, koska sen mukaan se ajaisi Naton suoraan konfliktiin Venäjän kanssa.

Tämän hyvin tietävä Zelenskyi totesikin, että jos pyyntö lentokieltoalueesta on liikaa, hän toivoo Yhdysvalloilta ilmapuolustusjärjestelmiä ja sotilaskoneita Ukrainan puolustamiseksi. Hän vaati myös lisää pakotteita Venäjälle ja yhdysvaltalaisten yritysten lähtöä Venäjältä.

Zelenskyi myös vertasi Ukrainan kokemaa hyökkäystä Yhdysvaltain syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin, koska myös silloin uhka tuli taivaalta.

Taputuksia ja kyyneleitä

Ennen Zelenskyin puhetta kongressin jäsenet osoittivat suosiotaan seisten ja taputtaen presidentille. Osa oli pukeutunut Ukrainan lipun väreihin eli keltaiseen ja siniseen. Paikalla kongressissa oli myös Ukrainan Yhdysvaltain suurlähettiläs.

– Slava Ukraina (Eläköön Ukraina), totesi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi esiteltyään Zelenskyin.

Zelenskyi esitteli puheensa aikana myös videota sodan tuhoista, joita Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut aikaan. New York Timesin mukaan osa kongressin edustajista liikuttui videon aikana ja taisteli kyyneleitä vastaan.

Zelenskyi päätti puheensa toteamalla vielä, että jos Yhdysvallat haluaa olla vapaan maailman johtaja, tulee sen olla myös rauhan johtaja.

16.02: Päivitetty artikkeli kauttaaltaan Zelenskyin puheen päätyttyä.

Lue myös:

    Uusimmat