Venäjän taloudella on tänään totuuden hetki – edessä voi olla toisinto vuosilta 1998 ja 1917

Pakotteet painavat – näin Venäjä niihin vastaa 10:54
Pakotteet painavat – näin Venäjä niihin vastaa.

Bloombergin mukaan maa voi olla jo maksukyvytön. "Dollarimääräisesti vastaavaa on nähty viimeksi vuonna 1998", salkunhoitaja kommentoi.

Venäjän talouden totuuden hetki on edessä tänään keskiviikkona, jolloin Venäjän valtion korkomenoja erääntyy maksettavaksi 117 miljoonan dollarin arvosta. Asiasta uutisoi Bloomberg.

Venäjän hallitus on uutistoimiston mukaan kertonut maksavansa korot, mutta ruplissa. Tämä johtuu siitä, että Venäjä ei sitä vastaan asetettujen pakotteiden vuoksi voi hoitaa maksua dollareissa. Bloombergin lähteiden mukaan tämä tarkoittaa kuitenkin käytännössä maksukyvyttömyyden olevan jo totta. Venäjän valtiolla ja valtionyhtiöillä on Bloombergin mukaan pian erääntyviä velkoja kaikkiaan 150 miljardin dollarin arvosta.

Rahastoyhtiö Greylock Capital Associatesin salkunhoitaja Jonathan Prin arvioi, että Venäjän mahdollisessa maksukyvyttömyydessä puhutaan ”monumentaalisen” kokoluokan asiasta.

– Dollarimääräisesti vastaavaa on nähty viimeksi vuonna 1998 ja silloinkin kyseessä oli Venäjä, hän kommentoi.

Venäjä ajautui vuonna 1998 maksukyvyttömyyteen ruplamääräisten joukkolainojen takia. Sitä ennen vastaava on tapahtunut vuonna 1917, jolloin valtaan nousseet kommunistit kieltäytyivät maksamasta keisarivallan ottamia ulkomaisia lainoja.

Esimerkiksi luottoluokittaja Fitch arvioi Venäjän maksukyvyttömyyden riskin olevan "välitön". Se on laskenut maan luottoluokitusta jo kaksi kertaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Myös Moody’s on pudottanut Venäjän luottoluokitusta jo kaksi kertaa. S&P on toistaiseksi leikannut luokitusta kerran sodan alkamisen jälkeen. Kaikkien luottoluokittajien arvioissa Venäjä on roskalainaluokassa.





Lue myös:

    Uusimmat