MTV Uutiset paikalla: Suhtautuminen Valko-Venäjän rajakriisiin jakaa ihmisiä itäisessä Puolassa – aktivistit auttoivat perheenäitiä, joka synnytti rajametsässä

Bialystokin seutu Itä-Puolassa on geopoliittisen yhteenoton keskipisteessä – MTV paikalla Valko-Venäjän ja Puolan rajakaupungissa 2:17
Bialystokin seutu Itä-Puolassa on geopoliittisen yhteenoton keskipisteessä – MTV paikalla Valko-Venäjän ja Puolan rajakaupungissa

Bialystokin seutu Itä-Puolassa on ollut kuukausien ajan monimutkaisen geopoliittisen yhteenoton keskipisteessä, kun Lähi-idästä on auennut uusi muuttoreitti EU:hun Valko-Venäjän kautta. MTV Uutiset kävi kyselemässä ihmisten tuntoja Bialystokin kaupungissa lähellä Valko-Venäjän rajaa.

Bialystokissa järjestettiin tänään sunnuntaina rajavartioston työtä tukeva marssi. Sen kutsui koolle poliitikko Robert Winnicki, joka kuuluu äärioikeistolaiseksi luonnehdittiin Konfederacja-puolueeseen.

Maahanmuuttovastaisuus on Puolassa yleistä, ja moni toivoo tiukkaa linjaa rajavalvonnassa. EU:ssa nähdään yleisesti, että Valko-Venäjän Dikaattori Aljaksandr Lukashenka käyttää muuttoliikettä aseena painostaakseen naapurimaita EU:n puolella.

— Ihmiset eivät halua laittomia siirtolaisia tänne. He haluavat hallituksen, poliisin ja armeijan suojalevan rajoja, puolalainen Daniel tuumii Bialystokin vanhassa kaupungissa.

— Vain vasemmistolaiset ovat tyytymättömiä siihen, mitä hallitus tekee, hän pohtii.

EU:hun pyrkivien yhmisten kärsimys koskettaa kuitenkin ihmisiä myös täällä.

— Ihmisillä ovat tässä asiassa ristiriitaiset tunteet. Tiedämme, että Lukashenka käyttää näitä ihmisiä, mutta he ovat kuitenkin ihmisiä, perheitä ja lapsia, ja ulkona on kylma, Aleksandra kuvailee.

— Tämä on vaikea aihe, hän summaa.

Aktivistit auttavat rajan yli päässeitä

Bialystokissa on myös paljon paikalllisia aktivisteja, jotka auttavat parhaansa mukaan rajan yli päässeitä ihmisiä. Fundacja Dialog -järjestö auttaa tulijoita löytämään asuinpaikkoja. Kaupungin keskustassa on aktivistien ylläpitämä keskus, jossa maahanmuuttajia asuu.

Keskuksessa ei kuitenkaan anneta haastatteluja. Portilla on lappu, joka kertoo, että toimittajat eivät ole tervetulleita. ”Pakolaiset ovat väsyneitä ja tarvitsevat rauhaa”, viesti perustelee.

Järjestön Facebook-sivuilla kerrotaan kuitenkin aktivistien työstä. Sen mukaan järjestö on auttanut muun muassa perhettä, jonka äiti synnytti lapsen metsässä, kun perhe oli jumissa rajalla. Tarina päättyi onnellisesti, kun perhe sai Puolan puolella apua.





Lue myös:

    Uusimmat