Ihmissalakuljettaja kertoo: Näin turvapaikanhakijoita kuljetetaan Valko-Venäjän kautta EU-alueelle – "Vaikka koko maailman armeijat vartioisivat yhtä rajaa..."

Monet turvapaikanhakijat hakeutuvat EU-alueelle Valko-Venäjän rajojen yli – EU syyttää maata turvapaikanhakijoiden käyttämistä pelinappuloina 4:45
Monet turvapaikanhakijat hakeutuvat EU-alueelle Valko-Venäjän rajojen yli – EU syyttää maata turvapaikanhakijoiden käyttämistä pelinappuloina.

Ihmissalakuljettaja kertoo Reutersin haastattelussa, miksi Lähi-idästä suunnataan nyt EU-maihin Valko-Venäjän kautta. Puolaan, Latviaan ja Liettuaan on saapunut sen raja-alueilta tuhansia ihmisiä kesästä lähtien.

Shiladze on noin 40 000 asukkaan kaupunki Irakin Kurdistanissa. Viime kuukausina moni on lähtenyt sieltä tavoitteenaan päästä EU-maihin Valko-Venäjän kautta.

Uutistoimisto Reutersin kaupungissa haastattelema ihmissalakuljettaja kertoo, että matkan sisältämistä riskeistä huolimatta noin 200 ihmistä on halunnut lähteä ja lähtenyt hänen avustamaan Valko-Venäjän kautta Eurooppaan. Matka taitetaan lentämällä Minskiin, josta jatketaan maateitse rajan yli Latviaan, Puolaan tai Liettuaan.

Nimettömänä haastattelun antanut salakuljettaja kertoo salakuljetusbisneksen alkaneen Valko-Venäjän kautta loppukeväästä. Silloin turvapaikanhakijoiden määrät suorastaan räjähtivät Valko-Venäjän ja EU:n välisillä rajoilla. Valtaosa tulijoista on kotoisin Irakista tai Afganistanista.

EU-maat ovat syyttäneet itsevaltaisen Aljaksandr Lukashenkan johtamaa Valko-Venäjää siitä, että se rohkaisee siirtolaisia käyttämään maata porttina EU-alueelle. Mediatietojen mukaan jopa maan valtiollinen matkatoimisto Tsentrkurort on osallistunut siirtolaisten kuljettamiseen Minskiin ja sieltä edelleen rajalle.

Useita kuollut matkalla

Shiladze on paikallisten salakuljettajien ja asukkaiden mukaan yksi paikoista, joista ihmisiä on lähtenyt joukolla ylittämään EU-rajaa Valko-Venäjälle. Kaupunki sijaitsee verrattain vakaalla alueella Kurdistanissa, mutta siellä eletään kahden tulen, eli Turkin ja kurdijärjestö PKK:n, välissä. Niiden välinen "ikuisuuskonflikti" varjostaa elämää Turkin tehdessä ilmaiskuja lähialueille.

Kovin monelle ei riitä töitä. Ja niillä, joille riittää, palkka ei ole kovin iso.

Ihmissalakuljettajan mukaan lähtijät näkevät uuden reitin nopeampana ja turvallisempana kuin vanhat reitit, kuten Kreikan saarille johtavan meritien. Näin siitäkin huolimatta, että Valko-Venäjältä EU-maihin pyrkiviä on viime kuukausina kuollut raja-alueelle.

– Erään toisen (salakuljettajan) asiakkaista on kuollut kaksi tai kolme matkalla. Se tekee tietysti surulliseksi. Mutta se on ollut niiden ihmisten oma päätös ja kohtalo, joten mitäpä voisimme tehdä? He ovat päättäneet, että lähtö on paras vaihtoehto, shiladzelainen ihmissalakuljettaja sanoo.

Hänen mukaansa moni salakuljettajista siirtyi muilta reiteiltä toimimaan Valko-Venäjällä keväällä, kun "reitti avautui". Hieman ennen tätä pakotteista suuttunut Lukashenka uhosi avaavansa aiemmin suljetun reitin "siirtolaisille ja huumeille".

Matka voi maksaa jopa 10 000 euroa 

Paikallisviranomaisilla ei ole tiedossa, kuinka moni lähtenyt Shiladzen alueelta tavoittelemaan pääsyä EU-maihin.  

– Moni sukulaisistani ja ystävistäni on lähtenyt. Ja moni haluaisi vielä tehdä saman, 38-vuotias parturi Abdullah Omar kertoo.

– Ihmiset ovat myyneet autojaan ja talojaan rahoittaakseen matkan.

Ihmissalakuljettajille voi joutua pulittamaan matkasta jopa 10 000 euroa.

Suorat lennot Bagdadista Valko-Venäjälle lopetettiin EU:n neuvoteltua asiasta Irakin kanssa. Minskiin pääsee kuitenkin myös vaihdoilla Istanbulin tai Dubain kautta ja Valko-Venäjä on yksi harvoista maista, joihin irakilaiset voivat saada helposti turistiviisumin.

Varsinkin Puola on valinnut kovat otteet turvapaikanhakijoihin suhtautumisessa. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Puolan rajavartijat ovat muun muassa työntäneet turvapaikanhakijoita takaisin raja-alueelle, vaikka nämä olisivat jo päässeet Puolan puolelle. Eräs afganistanilainen ryhmä on ollut jumissa ei-kenenkään-maalla jo viikkoja. 

Ihmissalakuljettajan mielestä edes vielä tiukempi rajakontrolli ei pysäyttäisi hänen bisnestään.

– Vaikka koko maailman armeijat vartioisivat yhtä rajaa, salakuljetusreittiä ei silti suljettaisi, hän sanoo.

Siirtolaiskriisiä Valko-Venäjän ja EU:n välisillä rajoilla käsitellään tänään Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa MTV3-kanavalla kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat