Mainos

MTV Uutiset selvitti Helsingin lumirallin lopputuloksen: Näin karmea määrä jätettä viskataan mereen joka vuosi – kaikkea ei ihmissilmä edes erota

3:47
MTV Uutiset Live paikalla lumenkaatopaikalla

Helsingin kaupunki kippasi talvella puhdistamatonta lunta mereen pahimmillaan 1300 kuorma-autokuormallista päivässä. Samalla mereen päätyi suuret määrät roskaa ja hiekoitussepeliä.

Vauvanukke, Super Tele, rakennusjätettä, pankkikortteja ja käsittämätön määrä soraa. Maununnevan lumenvastaanottopaikalla hiilenvärinen, arviolta kymmenen metrin korkuinen lumikasa sisältää mitä ihmeellisempiä tavaroita ja roskia.

Lumenvastaanottopaikalla konkretisoituukin hyvin se, kuinka paljon luontoon kuulumatonta ainesta kaduilta kerätty lumi sisältää. Roskien lisäksi lumeen on sekoittunut paljon luontoa kuormittavia aineita, joita ihmissilmä ei edes erota.  

Helsinki kippasi kymmeniä tuhansia kuorma-autokuormallisia lunta mereen

Helsingin kaupungin mukaan talven aikana Hernesaaren kärjestä kipattiin arviolta 25 000–30 000 kuorma-autokuormallista lunta mereen. Kadulta kerätty lumi kaadettiin mereen puhdistamattomana.

Lumen mukana mereen päätyy paljon sinne kuulumatonta. Helsingin kaupungin mukaan lumesta noin 1-2 tilavuusprosenttia on kiintoainetta, joista noin 70 prosenttia on hiekoitussepeliä ja loput roskaa. Se tarkoittaa, että Itämereen päätyi viime talvena lumen kanssa ainakin 250 kuormallista luontoon kuulumattomia aineksia.

Kaupunki ruoppaa hiekotussepeliä meren pohjasta, mutta muut roskat sekä mikromuovi jäävät rasittamaan merta.

Puhdas Itämeri -hankkeiden johtaja Marjukka Porvari toivoo, että mereen kippaamiselle löytyisi kestävämpi vaihtoehto.

– Mereen menee valtava määrä hiekoitushiekkaa, tupakantumppeja ja muita roskia. Sen lisäksi vielä sellaista mikroskooppista roskaa, kuten maalin jäänteitä ja rengaspölyä.

Porvarin mukaan erityisesti mikromuovin päätyminen mereen on ongelmallista.

– Kaikkialta löytyy mikromuovia. Sitä löytyy jo kaloista ja kaikista muista Itämeren eliöistä. Emme tiedä, miten se vaikuttaa, kun se päätyy eliöihin, Porvari kertoo.

Lumen poisto on suuri ongelma Helsingille

Helsingin kaupungin yleisten alueiden yksikön päällikön Pekka Isoniemen mukaan lumen poisto viime vuoden kaltaisina lumisina talvina on kaupungille suuri ongelma.

– Kaupunki tutkii erilaisia lumen poiston mahdollisuuksia ja ratkaisuja, kuinka puhdistaa lumi ennen mereen kippaamista, Isoniemi kertoo.

Isoniemen mukaan erittäin mielenkiintoisia tekniikoita on jo olemassa.

– Esimerkiksi pinnalla olevat roskat on mahdollista poistaa ja erilaisilla tekniikoilla muukin haitallinen aine saataisiin poistettua.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja