Mainos

Espoossa lunta tuhoaa Suomen ainoa lumensulatuskone – 360 000 euroa maksava laite syö 400 litraa polttoöljyä tunnissa ja hävittää kymmenen kuorma-autokuormallista lunta

1:08
Teemu Uusikauppila kertoo lumensulatuskoneesta.

Espoossa otettiin alkuviikosta käyttöön lumensulatuskone suurien lumivallien tainnuttamiseksi. 

Espoossa kauppakeskus Entressen takana keltainen kone syöksee sakeaa savua. Ohikulkijat jäävät ihmettelemään kolme päivää aiemmin käyttöönotettua lumensulatuskonetta. Kone jakaa ohikulkijoiden mielipiteet.

– Nyt on hieno!

– Tuo on jo susi syntyessään.

Lumensulatuskoneen katolta, muutaman metrin korkeudesta, laskeutuu hymyilevä mies. Espoon katutuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila on seurannut koneen käyttöönottoa kolmen päivän ajan ja on tyytyväinen.

– Tämän kokemuksen perusteella voin sanoa, että kyllä se toimii. Lumensulatusteho on erittäin hyvä.

Espoon lumensulatuskone on ainoa käytössä oleva Suomessa.

Sama kone oli ensin koeajossa Helsingin kaupungilla, joka kuitenkin luopui sen käytöstä. Espoo uskoi laitteeseen ja pulitti siitä lähes 360 000 euroa.

Lumille ei enää tilaa

Koneen avulla Espoon kaupunki pyrkii saamaan kuriin lumisen talven synnyttämät lumimassat. Uusikauppilan mukaan massoille oli aiemmin varattu Turvesuolta yhdeksän hehtaarin kokoinen alue.

Uusikauppila kertoo kaupungin kuitenkin myyneen alueen ja hankkineen tilalle yhdeksän kertaa pienemmän tilan. Uusikauppilan mukaan lumen siirtoon ei yksinkertaisesti ole enää tarpeeksi tilaa. Ei etenkään näin lumisena talvena.

– Teemme paljon töitä, että lunta saadaan ajettua teiltä ja kadut turvallisiksi. Lumensulatuskone on yksi vastaus tähän ongelmaan, Uusikauppila kertoo.

Kone seisoi tallissa pari vuotta ennen kuin pääsi tositoimiin. Uusikauppilan mukaan edellisinä vuosina ei ole ollut tarvetta koneen käytölle vähäisen lumimäärän takia.

Kymmenen kuorma-autokuormallista lunta tunnissa

Koneen katolta näkee, kuinka lumimassat muuttuvat läikkyväksi vedeksi silmänräpäyksessä. Poistoputki syöksee veden kadulle, josta se ohjataan viemäriin.

Ulostuloveden mukana on jonkin verran roskaa, mutta työntekijöiden mukaan alue siivotaan operaation jälkeen. Suurimmat roskat jäävät koneen siivilään.

Uusikauppilan mukaan kone pystyy sulattamaan noin kymmenen kuorma-autokuormallista lunta tunnissa.

Lumensulatuskone toimii polttoöljyllä, jota se syö korkeintaan 400 litraa tunnissa. Uusikauppilan mukaan polttoöljyä käytetään, sillä se on tällä hetkellä halvin vaihtoehto.

Lumimassat ärsyttivät koneen suomalaista "isää"

Kone on tuotu Suomeen Kanadasta, jossa vastaavanlaisia on käytössä kymmeniä. Myös Venäjällä lumensulatuskoneita on käytössä jo yli 50. Näissä maissa koneita on käytetty jo yli kolme vuosikymmentä.

Suomeen laiteen toi Kimmo Korpijaakko. Nyt hän on syvällä lumensulatuskoneiden maailmassa ja toimii kanadalaisen valmistajan Trecan Combustion edustajana Suomessa. Myös Espoossa käytössä oleva lumensulatuskone on Trecanin kone.

Se, että Suomeen kiikutettiin lumensulatuskone, oli aikamoinen sattuma. Kaikki lähti yhdestä Facebook-päivityksestä.

– Valitin Facebookissa kadut tukkivista lumimassoista. Yksi kaverini sitten kommentoi, että Kanadassa valmistetaan lumensulatuskoneita. Ota niihin yhteyttä, äläkä valita.

Korpijaakko otti puhelun Kanadaan ja jäi sille tielleen. Hän toi Suomeen ainoan käytössä olevan lumensulatuskoneen. Nyt se tupruttelee savua ja tuhoaa valleja Espoossa.


Oikaisu 8.2. klo 7.14: Lumensulatuskone ei ole Suomen ensimmäinen, vaan ainoa käytössä oleva.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja