THL:ltä ja ministeriöltä uutta koronatietoa: Turun ja Helsinki-Vantaan lentokentillä todettu viime aikoina 72 koronavirustapausta – "Valitettavasti suurin osa maailman maista on punaisella"

THL koronatilanteesta:"Valitettavasti suurin osa maailman maista on punaisella" 2:57
"Valitettavasti suurin osa maailman maista on punaisella", todetaan THL:stä.

Sosiaali- ja terveysministeriö pitää yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa tiedotustilaisuuden koronavirustilanteesta. MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana tässä artikkelissa kello 10.00 alkaen.

Ministeriön ja THL:n tilannekatsauksessa on tarkoitus käsitellä tartuntatautilain mukaisia toimivaltuuksia, tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti. 

Tilannekatsauksessa ovat mukana johtaja Jaska Siikavirta ja strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Päivitämme artikkelin tekstiä tiedotustilaisuuden aikana tärkeimmillä tilaisuudessa esiin tulevilla tiedoilla hetki hetkeltä.

Kello 10.51: Onko STM tai hallitus antamassa laajempaa määräystä Vantaan kaupungille Hki-Vantaan koronavirustilanteesta? Jaska Siikavirran mukaan tällä hetkellä on käynnissä viranomaisyhteistyö, jonka myötä pyritään saamaan selvät ohjeet koronaviruksen leviämisen paremmaksi estämiseksi myös Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tilaisuus päättyy.

Kello 10.45: Pyrkimys on se, että testauksia tehdään yhä matalalla kynnyksellä. Vaikka lasten osalta uusi linjaus THL:ltä juuri nähtiin, niin tämä periaate Suomen koronastrategiassa ei ole muuttunut.

Kello 10.41: Virustartuntoja syntyy lähtökohtaisesti kahdella eri tyyppisellä mekanismilla, sanoo Voipio-Pulkki. Ensimmäinen on, että meille tulee tapauksiarajojen yli, tai niitä leviää tunnistetuissa tartuntaryppäissä. Toinen on, että virus leviää väestössä aaltomaisesti, jolloin emme enää tiedä, mistä jokin yksittäinen tartunta on tullut.

– Niin kauan kuin leviäminen väestössä ei ole se pääasiallinen tartuntojen lähde, on meillä erittäin hyvät mahdollisuudet rajoittaa tartuntojen määrää ja pysäyttää epidemian kasvu. Ja me olemme pääsääntöisesti Suomessa tässä tilanteessa.

Kello 10.36: THL:n Puumalainen vastaa kysymykseen Helsinki-Vantaan lentokentällä matalalla käytöllä olleeseen koronavirustestaukseen.

– Mitä tulee lentokenttätestaukseen, totta kai on valmiuksia lisätä sitä kaikilla rajanylityspisteillä. Henkilöillä, joilla on aihetta epäillä koronavirustartuntaa esimerkiksi oireiden takia, voidaan siinä tilanteessa arvioida. Tarvittaessa voidaan testi- ja karanteenitoimepiteet ottaa kyseeseen.

Kello 10.28: Laboratorioiden virustestauskapasiteetti on tällä hetkellä yli 14  000 näytettä päivässä. Viimeisten kahden viikon aikana koronavirustestejä on tehty yhä suurempia määriä. Päiväkohtaisesti testejä on tehty tyypillisesti yli 10 000. Positiivisten tapausten osuus testatuista näytteistä on pysynyt pienenä.

Tänä aamuna THL:lle on ilmoitettu vajaat 20 uutta tartuntaa.

Kello 10.25: Koronavirustartunnat ovat nousseet uudelle tasolle Suomessa, sanoo Liisa-Maria Voipio-Pulkki. Hänen mukaansa tartuntojen kasvu on kuitenkin tasaantunut. Sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut.

– Puhutaan, onko meillä nyt Suomessa päällä toinen aalto. Me emme näe, että kyseessä olisi tartuntojen jatkuva kasvu, kuten keväällä, Voipio-Pulkki sanoo.

Kello 10.23: Tartuttavuusluku Suomessa on tällä hetkellä 1,3–1,4. Tämä tarkoittaa sitä, että koronavirukseen sairastunut tartuttaa keskimäärin hieman yli yhden ihmisen sairastamisensa aikana.

Kello 10.19: THL:lle on viime aikoina raportoitu yhteensä 62 Pohjois-Makedoniasta Turun lentokentälle saapunutta koronavirukseen sairastunutta Helsinki-Vantaan lentokentällä tehdyissä testeissä matkaajilla on todettu kymmenen koronavirustapausta.

Kello 10.17: Tiistai on ollut se yleisin viikonpäivä, jolloin laboratoriot raportoivat uusista tartunnoista THL:lle. Tämä selittää osaltaa päivittäin nähtävää tapausmäärien heittoa. Viikonloput ovat samasta syystä hiljaisempia päiviä.

Kello 10.15: Suomessa eniten tautitapauksia on Helsingin ja Uudenmaan alueella. Osassa maata on alueita, joissa tautitapauksia ei ole ollut viime aikoina lainkaan. Suomessa tällä hetkellä oleva taudin ilmaantuvuus per satatuhatta asukasta viimeisen kahden viikon aikana on 5,9. Luku on Euroopan parhaimmistoa.

Menehtyneiden määrä Suomessa on pysynyt kesän jälkeen matalana, eikä ole merkkiä siitä, että viime kevään tilanne olisi toistumassa.

Kello 10.14: – Ilmaantuvuus on erittäin korkea ja nousussa Espanjassa ja Balkanin alueella. Vihreitä maita Suomen lisäksi ovat Unkari, Viro ja Latvia, sanoo Puumalainen.

Kello 10.12: THL julkaisi eilen viimeisimmän liikennevalomallin maista, jossa maailman maat on luokiteltu koronavirusriskin mukaan. Jos Suomeen tullaan keltaisista tai punaisista maista, tulee matkustajan siirtyä omaehtoiseen karanteeniin, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

– Valitettavasti suurin osa maailman maista on punaisella.

Kello 10.00: Tilaisuus alkaa.

Lue myös:

    Uusimmat