MTV Uutiset Kanadassa: Ottawassa tuhannet protestoivat koronarajoituksia vastaan poliisin varoituksista huolimatta – "Paikalliset eivät uskalla liikkua ulkona"

MTV Ottawassa: Mielenosoittajat vallanneet kadut Kanadassa, Ranskassa lähes sata pidätetty 2:48
MTV Ottawassa – tältä mielenosoituksessa näyttää: "Erotkaa hallinto"

Kanadassa koronarajoituksia ja hallitusta vastustavat mielenosoitukset ovat voimistuneet poliisin varoituksista huolimatta. Tuhansia Freedom Convoy -mielenosoittajia on kerääntynyt viikonlopuksi maan pääkaupunkiin Ottawaan, missä protestoidaan jo kolmatta viikkoa. Mielenosoituksia on järjestetty myös muissa kaupungeissa ja rajanylityspaikoilla.

Rekka-autojen torvet soivat ja iltaisin ammutaan ilotulitusraketteja. Ottawan ydinkeskusta on täysin mielenosoittajien hallussa. Tuhansia protestoijia on pitänyt meteliä koko viikonlopun eikä perääntymisestä ole merkkejä.

– Freedom eli vapaus, huutavat mielenosoittajat Kanadan lippujen liehuessa.

Maanviljelijä Merlin Babchisin on yksi sadoista alkuperäisistä mielenosoittajista, jotka aloittivat koko kansainvälisen liikkeen.

– Olen ollut täällä nyt pari viikkoa. Tämä on ollut majapaikkamme ja sijaintimme koko ajan. Osa paikallisista on auttanut meitä. He tuovat iltaisin propaania kaasulämmittimeemme, pesevät pyykkimme ja tuovat ruokaa, Babchishin kertoo MTV Uutisille.

Ottawan poliisi on jakanut yli kaksi tuhatta sakkoa kahden viikon aikana, mutta toistaiseksi sillä ei ole ollut mitään vaikutusta. Ontarion provinssin hätätila ei ole auttanut ja paikallispoliisi anelee virka-apua valtiolta.

Protestoijat eivät aio perääntyä ennen kuin koronarajoitukset ja rekkakuskien rokotepakko poistetaan. Pääministeri Justin Trudeaun ja hallituksen erovaatimukset ovat voimistuneet.

–  Olen kuin vanki omassa maassani, sanoo kolmatta viikkoa rekka-autossaan asuva Jad Aldenhofen MTV Uutisille.

–  Mitä toivoisit, että hallinto ja pääministeri Trudeau tekisivät?

–  Erotkaa! On aika luopua virasta. Te ette johda maatanne, olette hylänneet kansalaisenne. Me löydämme kyllä paremman johtajan, Aldenhofen vastaa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

MTV Kanadassa: Convoy-mielenosoitukseen Ottawaan odotetaan lisää tuhansia mielenosoittajia 5:59
Näin kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi Kanadasta lauantaina: Hätätilan julistus ei ole auttanut

Mielenosoittajien joukko on kirjava, mutta Yhdysvaltain konservatiivien kuten Donald Trumpin ihannointi näkyy ja kuuluu. Trump on ilmaissut mielenosoituksille tukensa ja esimerkiksi Trumpin kampanjalipun näköiseksi printattuja “Let’s go Brandon” -lippuja näkyy siellä täällä. Lause on poliittinen ja ilmaisulla haistatetaan pitkät nykyiselle Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille.

MTV Uutisten jututtamat mielenosoittajat kertovat, että he saavat voimia kansainvälisistä tukiprotesteista, mitä on järjestetty muun muassa Suomessa.

– Se lämmittää sydäntäni, että muuallakin on onnistuttu protestoimaan. Minä olen farmari ja nukun asuntoautossa, mutta rekkakuskit inspiroivat koko planeetan, Babchisin sanoo.

Moni ydinkeskustassa asuvista paikallisista alkaa olla viikkoja jatkuneisiin protesteihin väsyneitä. Rekka-autojen torvet pitävät heidät hereillä, mutta polarisoituneen tilanteen vuoksi he ovat varovaisia puhuessaan medialle. MTV Uutisten haastattelema Paul ei uskalla antaa edes sukunimeään.

– Kannatan rokotuksia kuten suurin osa kanadalaisista. Paikalliset eivät uskalla liikkua ulkona. Opetan yliopistossa ja keskustassa asuvat oppilaani ovat liian peloissaan tullakseen luennoille, Paul sano

Lue myös:

    Uusimmat