Kanadan rekkaprotestit jatkuvat: Ron kertoo naapurin kuolleen pian rokotuksen jälkeen, lääkärin syöpäpuheita hän ei usko

0:45
Kanadan Convoy-mielenosoituksessa julistettu hätätila – tältä kaduilla näytti lauantaina.

Kanadan pääkaupungin Ottawan pormestari Jim Watson julisti kaupunkiin hätätilan ja vannoi "ottavansa kaupungin takaisin". Mielenosoitukset kuitenkin jatkuvat edelleen, uutisoivat muun muassa The Guardian ja CBS.

Ottawan poliisi on kuvannut protesteja "piiritykseksi". Sadat rekat ja autot ovatkin sulkeneet pääkaupungin keskustan alueita. Mielenosoittajia vastaan on nostettu oikeusjuttu, jossa heitetä syytetään päivittäisen elämän häiritsemisestä.

Yksi mielenosoittajista on tiepelastaja Ron, jonka mukaan kanadalaisilta on viety oikeus tehdä itsenäisiä terveyspäätöksiä.

– Tulin tänne lastenlasteni vuoksi. En halua, että he elävät hallituksen peukalon alla, Ron kertoo The Guardianille.

Rekkaprotestit alkoivat tammikuun viimeisellä viikolla ja ne vastustivat aluksi pakollisia koronarokotuksia esimerkiksi rekkakuskeille, jotka ylittävät Yhdysvaltain ja Kanadan rajan. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet protestoimaan laajemmin erilaisia korona- ja terveystoimia.

Haastateltaessa Ronin ääni murtuu, kun hän kertoo iäkkäästä naapuristaan, joka oli hänen mukaansa kuollut kaksi päivää koronarokotuksen saamisen jälkeen. Lääkärin mukaan naapuri kuoli syöpään, mutta Ron ei tätä usko.

Kanadan lippujen lisäksi mielenilmauksissa on näkynyt hakaristejä, Etelävaltioiden lippuja ja QAnonin tunnuksia.

Nimettömänä The Guardianille haastattelun antanut mies kertoi tulleensa Albertasta ja matkustaneensa yli 3 000 kilometriä päästökseen Ottawaan.

– Heidän mielestään me olemme ksenofobeja, mutta miten ksenofobit voisivat tällä tavalla olla yhdistämässä maailmaa?, hän kysyy.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau katsoo, että protestoijat yrittävät suistaa maan demokratian sivuraiteille.

– Ottawalaiset eivät ansaitse tulla häirityiksi omissa naapurustoissaan, pääministeri totesi.

Kanadan uuden demokraattisen puolueen johtaja Jagmeet Singh puolestaan sanoi, ettei käynnissä oleva mielenosoitus ole "rauhallinen protesti".

Trudeau on luvannut maan keskushallinnon auttavan protestien hoidossa. Ottawan pormestari puolestaan on pyytänyt 1 800 lisäpoliisia paikalle.

Vaikka viranomaisten puheet ovat koventuneet, niin ainakin vielä viikonloppuna tuhannet ihmiset liittyivät rekkakuskien mielenosoitukseen. Lisäksi protestoijat ovat keränneet joukkorahoituksen kautta miljoonia dollareita tukea. Ottawan poliisin mukaan "merkittävä" osa joukkorahoituksesta tulee Yhdysvalloista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja