MTV Uutiset Iowassa: Trumpin kaatoyritys alkaa tänään Iowan esivaaleista, mutta demokraattien puoluekenttä on sekaisin

7:05
Uutisaamussa keskusteltiin Iowassa alkavista massiivisista piirivaaleista.

Yhdysvaltain presidenttivaalien esivaalikamppailu alkaa tänä yönä Keskilännestä Iowan osavaltioista. Iowan republikaanien voittajaksi odotetaan presidentti Donald Trumpia, mutta demokraattien puolella kilpailusta odotetaan tiukkaa. Vapaaehtoiset kampanjoivat suosikkiensa puolesta kellon ympäri.

Ennakkosuosikin rummut ovat pärisseet entiselle varapresidentille Joe Bidenille esivaalien kampanjoinnin alusta saakka. Iowan osavaltiossa erityisesti afroamerikkalaisten keskuudessa toivo lepää yhä Bidenin harteilla. Frantz Whitfield on pastori ja kampanjoi Bidenin puolesta. Hän ei ymmärrä, miksi osa demokraateista arvostelee Bidenin kampanjointia haikailuna menneeseen.

– Olisi hieno juttu kääntää kelloa taaksepäin! Entinen presidentti Barack Obama ja varapresidentti Biden tekivät hienoja asioita, ja moni haluaisi palata siihen aikaan, Whitfield sanoo seurakuntansa tiloissa, Waterloon kaupungissa.

Ennakkosuosikin asemista huolimatta vasemmistolaisena pidetty demokraattisenaattori Bernie Sanders on mennyt useissa kannatuskyselyissä niukasti Bidenin ohi.

Demokraattijohdon keskuudessa liian uudistusmielisenä pidetyn Sandersin vahva kannatus huolettaa, kuten myös edellisissä 2016 presidentinvaaleissa ennakkosuosikkia Hillary Clintonia vastaan. Demokraattien kansallisen komitean (DNC) jäsenet muuttivatkin perjantaina hieman esivaalien sääntöjä. Uusien sääntöjen katsotaan hyödyttävän myöhään vaalikamppailuun liittynyttä, maltillisempaa, miljönääri Michael Bloombergiä. Bloombergin uskotaan olevan yksi Sandersin haastajista esivaalikamppailun jatkuessa muihin osavaltioihin.

Osa iowalaisista pelkääkin, että demokraattien puoluekenttä on liian sekaisin. Esimerkiksi yksi arvostettu iowalainen kannatuskysely jäi julkaisematta vaalien aattona, koska demokraattien ehdokkaaksi pyrkivistä, Pete Buttigieg, unohtui osasta kyselyä.

Kilpavakuuttelu Trumpin kaatamisesta käynnissä

Iowan esivaalien aikaan ravintolat ja hotellin aulat ovat täynnä kansainvälisiä toimittajia ja osa paikallisista kokee jopa vaaliahdistusta.

Vaali-into on silti kirjaimellisesti katossa omakotitalossa Newtonin pikkukaupungissa. Koko talo on muutettu liberaalina pidetyn demokraattisenaattorin Elizabeth Warrenin kampanjan sivutoimistoksi. Talon omistajat, Gayla Snook ja Cindy Pollard, kampanjoivat Warrenin puolesta sen minkä ehtivät ja majoittavat myös muita vapaaehtoisia.

– Meillä majoittuvat vapaaehtoiset ovat jo liikkeellä ennen kuin heräämme, ja palaavat, kun olemme nukkumassa. Warren on Keskilännestä, hän on yksi meistä. Hän ei ole syntynyt hopealusikka suussa kuten emme mekään, Pollard sanoo.

Snook toivoo, että Washingtonin Trumpin virkasyytteisiin liittyvän senaatin oikeudenkäynnin tapahtumat näkyisivät äänivyörynä demokraateille ja erityisesti Warrenille.

– Toivon, että virkarikosoikeudenkäynti avasi viimeistään ihmisten silmät, sillä Warren tukijoissa on paljon entisiä Trumpin tukijoita. He näkevät nyt, ettei hän ole se, mitä väitti olevan, Snook sanoo.

Viimeisimmissä kannatuskyselyissä Buttigiegin lisäksi senaattori Amy Klobuchar on kirinyt kärkikaksikkoa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.