Trumpin haastaja voi saada etumatkaa tänään huipputärkeissä Iowan esivaaleissa – MTV arvioi ennakkosuosikit

3:36
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Joe Biden on erityisesti afroamerikkalaisten suosiossa.

Tänään Yhdysvaltojen demokraattipuolue äänestää ensi kertaa siitä, kuka puolueen presidenttiehdokkaista voisi haastaa istuvan presidentin Donald Trumpin marraskuun presidentinvaaleissa. Maanantai antaakin merkittävästi suuntaa sille, millaiselle linjalle puolue saattaa suunnata.

Maltillinen vai radikaali? Vallankumous vai paluu normaaliin? Yli vai alle 70-vuotias ehdokas.

Näihin kysymyksiin saadaan osviittaa maanantain ja tiistain välisenä yönä, kun noin kolmen miljoonan asukkaan Iowan osavaltion demokraattipuolueen jäsenet äänestävät puolueen presidenttiehdokkaita paremmuusjärjestykseen.

Vaikka Iowa on vain yksi 57:stä esivaalista, osavaltion painoarvo on suuri. Iowan esivaalin voittaja on saanut nostetta, joka on usein kantanut presidenttiehdokkuuteen saakka. Tällä vuosituhannella Iowan voittanut demokraatti on nimitetty puolueensa ehdokkaaksi joka kerta.

Demokraattien ehdokaskenttä on ollut näissä esivaaleissa poikkeuksellisen laaja. Presidenttiehdokkuudesta kisaa vielä 11 henkilöä, mutta heistä vain 4:llä–6:lla on realistisia mahdollisuuksia napata presidenttiehdokkuus itselleen kesäkuun puoluekokouksessa.

MTV Uutiset arvioi neljä kärkiehdokasta, joilla on parhaat mahdollisuudet pärjätä Iowassa maanantaina ja saada etumatkaa seuraaviin esivaaleihin mentäessä. Ellei muuta mainita, kaikki tekstissä mainitut luvut ovat Fivethirghtyeight-sivuston keräämiä mielipidekannatusten keskiarvoja ja todennäköisyyksiä.

Bernie Sanders

Kannatus Iowassa: 22 prosenttia

Kannatus koko maassa: 21,7 prosenttia

Vermontin senaattori Bernie Sanders on ajoittanut kuntohuippunsa hyvään aikaan. Sandersin suosio mielipidemittauksissa on kohonnut Iowassa tasaisesti lokakuun alusta lähtien. Tällä hetkellä Sanders voittaa Iowassa noin 38 prosentin todennäköisyydellä.

Sanders edustaa ehdokaskatraan vasemmistolaisinta linjaa. Demokraattiseksi sosialistiksi itseään kutsuva 78-vuotias Sanders kampanjoi muun muassa lupaamalla pohjoismaisen terveydenhuoltomallin nykyisen yksityiseen sairausvakuutukseen perustuvan järjestelmän tilalle. Lisäksi Sanders haluaa verottaa rikkaita paljon nykyistä rankemmin.

Sanders on varsinkin nuorten ja koulutettujen valkoisten äänestäjien suosikki. Tätä taustaa vasten pärjääminen Iowassa ei olisi yllätys.

Sandersin murskavoitto Iowassa voisi ajaa demokraattipuolueen sisäiseen kriisiin. Puolueen johto ei ole täysin lämmennyt hänen vasemmistolaiseksi mielletylle linjalleen. Siitä kertoo esimerkiksi se, että Sandersia tukee vasta yksi demokraattisenaattori ja muutamat vähäpätöisemmät poliitikot. Esimerkiksi Joe Bidenia tukevat niin kuvernöörit, senaattorit kuin vuoden 2004 ehdokas John Kerry.

Joe Biden

Kannatus Iowassa: 21,5 prosenttia

Kannatus koko maassa: 26,7 prosenttia

Entinen varapresidentti Joe Biden, 77, astui kisaan viime vuoden huhtikuussa ja on pitänyt kansallisten mielipidemittausten kärkisijaa siitä lähtien. Iowassa pärjääminen ei ole Bidenille elämän ja kuoleman kysymys, sillä hänen vahvimmat esivaaliosavaltionsa ovat vasta tulossa. Silti Bidenilla on 35 prosentin mahdollisuus voittaa Iowan esivaali.

Kaikista demokraattiehdokkaista Joe Biden on pysynyt tähän mennessä eniten omalla linjallaan. Hän pysyi presidentti Barack Obaman linjalla kahdeksan vuoden ajan ja vakuuttaa jatkavansa Obaman perinnön vaalijana.

Biden on ollut mukana politiikassa seitsemällä vuosikymmenellä. Muut ehdokkaat eivät ole onnistuneet tahraamaan noilta vuosikymmeniltä kertyneitä päätöksiä, joista esimerkiksi rotuun, aborttiin ja Irakin sotaan liittyvät Bidenin linjaukset näyttävät nykymaailmassa auttamattoman vanhentuneilta. Jos Biden voittaa Iowan, haastaminen todennäköisesti koventuu. Silloin nähdään, mistä ”setä-Joe” on todella tehty.

Pete Buttigieg

Kannatus Iowassa: 15,5 prosenttia

Kannatus koko maassa: 6,9 prosenttia

Entisen indianalaisen South Bendin kaupungin pormestarin Pete Buttigiegin täytyy voittaa Iowassa. Buttigieg on kerännyt suosiota valkoisten ja koulutettujen kannattajien keskuudessa, mutta hän tarvitsee Iowan voiton tuomaa julkisuutta kerätäkseen suosiota muiden osavaltioiden vähän koulutettujen ja vähemmistöjen joukossa.

Pete Buttigieg kisaa Joe Bidenin kanssa maltillisten ehdokkaiden linjalla. Hän on ehdokkaista nuorin, 38-vuotias, ja on kampanjassaan korostanut sukupolvenvaihdoksen tärkeyttä. Buttigiegin tärkeimmät kampanjavalttinsa liittyävt hänen ikäänsä ja armeijataustaansa, minkä lisäksi Buttigieg on Yhdysvaltojen ensimmäinen avoimesti homo presidenttiehdokas. Buttigieg on myös kerännyt Bernie Sandersin jälkeen toiseksi eniten kampanjalahjoituksia.

Jos Buttigieg ei pärjää Iowassa, hänen mahdollisuutensa menestyä demokraattien esivaaleissa heikkenevät huomattavasti. Koko maan mielipidemittauksissa Buttigieg on jo vajonnut vasta reilun kuukauden kampanjoineen liikemiehen Michael Bloombergin taakse. Buttigiegin mahdollisuudet Iowan voittoon ovat 14 prosenttia.

Elizabeth Warren

Kannatus Iowassa: 14,4 prosenttia

Kannatus koko maassa: 15 prosenttia

Jos Bernie Sanders ajoitti kuntohuippunsa kohdilleen, Massachusettesin senaattorin Elizabeth Warrenin gallup-käyrä näyttää kääntyneen laskusuuntaan juuri väärällä hetkellä. Marraskuussa Warren oli Iowan ykkönen, mutta nyt hänen mahdollisuutensa kärkisijaan ovat 10 prosentin luokkaa.

Warrenin kampanja tunnetaan lukuisista suunnitelmista. Hän on kehitellyt keinoja muun muassa ilmaiseen yliopistokoulutukseen, lastenhoitoon ja terveydenhuoltoon. Warren ei edusta aivan yhtä radikaalia linjaa kuin Bernie Sanders, mutta häntä pidetään vasemmistolaisena ehdokkaana.

Sekä The New York Times että Des Moines Register -lehtien pääkirjoitusosastot valitsivat 70-vuotiaan Warrenin suosikeikseen haastamaan Donald Trumpin marraskuisissa presidentinvaaleissa. Warrenin mahdollisuudet ovat hyvät, eivätkä ne riipu liiaksi menestyksestä Iowassa. Warrenin alakuloinen vaalikampanja kaipaisi kuitenkin nostetta, jota Iowan esivaalin voittaja saa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja